+ Zene

Állami pénzből dolgozhat a Quimby, Bródy János és az EDDA is

A legmagasabb összeget – négymillió forintot – egy meghívásos pályázat keretében a Gryllus testvérek és a Rackajam zenekar észak-amerikai turnéjára ítélte oda a Könnyűzene Kollégium (Gryllus Dániel új dalok megírására is kapott 500 ezer forint támogatást).

Összesen 100 millió forintot osztott ki a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) idén alakult Könnyűzene Kollégiuma. Az első kiírásra 1500 pályázat érkezett, a nyertesek között van például Kiki, Varga Miklós, Bródy János, Sena, a Kerekes Band, a Quimby, Freddie és az EDDA is.

Egyértelművé vált, hogy óriási az igény a könnyűzene támogatására. A százmilliós keretre több mint egymilliárd forintnyi igény futott be, a pályázók közel egyharmada kapott támogatást – közölte a kollégium pénteken.

A pályázati pénzeket nyolc kategóriában osztották ki, az elnyert összegek 120 ezer és 1,8 millió forint között voltak. A kategóriák között szerepelt ismert magyar zeneszerzők, szövegírók alkotói tevékenységére, külföldi vendégszereplésre, oktatási intézményekben a zenei nevelés elősegítésére, nemzetközi szervezetekben tagdíjra, külföldi vendégszereplők hazai művészekkel közös magyarországi fellépésére, koncertekre, hang- és képanyagok készítésére, valamint művészeti díjakra felhasználható támogatás.

A legmagasabb összeget – négymillió forintot – egy meghívásos pályázat keretében a Gryllus testvérek és a Rackajam zenekar észak-amerikai turnéjára ítélte oda a Könnyűzene Kollégium (Gryllus Dániel új dalok megírására is kapott 500 ezer forint támogatást). A Jazzart Közcélú alapítvány négy kategóriában összesen 7,5 millió forintot kapott, elsősorban a Budapest Jazz Clubban koncertek megvalósítására. Két kategóriában pályázott sikeresen a Kerekes Band, amely 600 ezer forintot kapott egri nagykoncertjének megvalósítására, és további egymilliót Back to Folk című hanganyagának megjelentetésére bakelit lemezen, illetve kapcsolódó videó elkészítésére.

A támogatott művészek, alkotók, szervezetek között található mások mellett a Kobuci Kert, amely a megítélt 800 ezer forint segítségével finanszírozhatja idén szeptemberben programját a magyar dal napján. A Modern Art Orchestra 800 ezret kapott koncertjeinek megvalósítására, vezetője, Fekete-Kovács Kornél 500 ezret 3fekted elnevezésű formációja bemutatkozó CD-jének megkomponálására, további egymilliót pedig ezen album felvételére és kiadására.

Bródy János 800 ezer forintot kapott Bródy 70 – Lesz még egyszer című koncertjének megvalósítására a Monostori Erődben, 500-500 ezer forint alkotói támogatást ítéltek meg Huzella Péternek Nagy Gáspár 1956-os verseinek megzenésítésére, Pajor Tamásnak pedig az Amen zenekar új lemezének elkészítésére. Az Első Emeletből ismert énekes, Kiki egymilliót kapott dalok és klip készítésére, ugyanennyit Binder Károly zeneszerző, zongoraművész triója CD-jének kiadására, akárcsak Varga Miklós és a Band Band Ötvenhat perc munkacímű albumának kiadására, Dagadu Sena The Early Bird című lemezének elkészítésére, a 25 éves Quimby zenekar új lemezén szereplő dal videoklipjére, Marozsán Erika második szólólemezére, Hauber Zsolt az Ice Coffee Lounge 2016 című albumának kiadására, a Hunnia Records Oláh Kálmán Michel Legrand-műveket átdolgozó CD-jének felvételére, valamint Caramel Közelebb munkacímű klipjére.

Szintén egymillió jutott Tommy Vig Riói aranyálmok című CD-jének elkészítésére (félmillió a riói aranyérmeseknek készülő zenei sorozat megírására), enyit kapott a Mistral Music kiadó Freddie (Fehérvári Gábor Alfréd) első önálló albumának megjelentetésére, az EDDA Művek a tavalyi, 40. születésnapi koncertről készült DVD kiadására, Szűcs Judith a Best of 45 című lemez elkészítésére, Tolcsvay László és Müller Péter Sziámi Rákóczi fantázia című, héttételes műve hangfelvételére, vagy a Tom-Tom Records Dés László és Geszti Péter A Pál utcai fiúk című musicaljének CD-kiadására.

Az NKA Könnyűzene Kollégiuma évente kétszer ír ki pályázatokat, tavasszal és ősszel. Mint a közleményben szerepel, az őszi kiírásban az apró módosítások mellett lényeges különbség lesz, hogy nagyobb keret áll rendelkezésre, mint az első félévben.

Itt találod az alkotói támogatások, külföldi vendégszereplésre megítélt, oktatási intézményeknek, koncertekre, produkciókra, tagdíjakra, hang- és képanyag készítésre megítélt pályázatok teljes listáját.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top