+ Zene

Zarándokhely lesz a Ramones magyar dobosának budapesti szülőháza

Nem szokványos márványtábla lesz, hanem egy 3D-nyomtatással elkészülő dombormű, melyen még jelenleg is dolgoznak, és az első Ramones-lemez ikonikus borítóját ábrázolja majd.

A Toldi mozi melletti kapualjban (Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.) mini sajtótájékoztatón jelentették be, hogy ide kerül Európa első köztéri Ramones-emlékhelye. A tájékoztatón megjelent Belváros-Lipótváros Ramones-pólós polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter,  Nyitrai Zsolt fideszes országgyűlési képviselő, valamint Pálinkás Szűts Róbert, a „nyolcvanas évek undergroundjának újságíró túlélője”, akit egyszer már rabosítottak is az emléktábla miatt.

Erdélyi Tamás zsidó származású magyar volt, Budapesten született 1949-ben. Szülei úgy élték túl a holokausztot, hogy a szomszédaik bújtatták őket, de számos családtagja a nácik áldozata lett. A család Erdélyi hét éves korában, 1956-ban emigrált az USA-ba, és Tommy New York Forest Hills kerületében nőtt föl. Tommy és a gitáros Johnny Ramone (eredeti nevén John Cummings) együtt kezdtek a hatvanas évek közepén a gimnázium alatt egy négytagú garázszenekarban, a Tangerine Puppets-ben. 1970-ben Erdélyi hangmérnökasszisztensként dolgozott Jimi Hendrix Band of Gypsys című albumán.

Amikor a Ramones együttes először állt össze, Johnny Ramone gitározott, Dee Dee Ramone játszott a basszuson és Joey Ramone dobolt, Erdélyi pedig a menedzserük lett volna, de végül is a zenekar dobosa lett, amikor Joey lett a frontember, miután rájött, hogy nem tud lépést tartani a Ramones egyre tempósabb számaival.

Tommy Ramone, aki eredetileg a menedzserünk volt, végül a dobok mögé kellett hogy üljön, mivel senki más nem vállalta

– így emlékezett Dee Dee utólag.
1974 és 1978 között volt az együttes dobosa, az első három albumon, a Ramones, Leave Home, és a Rocket to Russia címűn, valamint az It’s Alive című koncertalbumon ő dobolt, illetve ő volt a producer. Tommy Ramone / Erdélyi Tamás 2014 júliusában halt meg, 62 évesen, így a Ramones eredeti felállásából már senki sem él.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top