+ Természet

A világ legmélyebb barlangjába ereszkedtek le a magyar barlangászok – fotók

Idősebb Adamkó Péter beszámolója szerint augusztus 12-én a magyar barlangkutatók 1440 méter mélyen átúszták a barlang legveszélyesebb pontjának tartott víz alatti járatot és lejutottak az 1600 méter mélyen lévő táborig

Elérte a világ legmélyebb barlangjának alját a hét végén, és már a felszín felé tart négy magyar barlangkutató, akik egy nemzetközi expedíció keretében részt vesznek Abháziában a 2197 méter mély Krubera-Voronya barlang feltárásában – közölte hétfőn idősebb Adamkó Péter barlangkutató, az expedíció kapcsolattartója.

krubera-legmelyebb-barlang_05

Krubera-VoronyaA magyar csapat tagjai – Ambrus Gergely expedícióvezető, ifjabb Adamkó Péter, Jager Attila és Tóth Attila – elsőként készítenek fotókat, filmet és könyvet a Föld legmélyebb szárazföldi természetes pontjáról.

A csoport Abháziában csatlakozott augusztus elején egy nagy nemzetközi xpedícióhoz, amelyben orosz, ukrán, iráni, lengyel, spanyol, libanoni és amerikai kutatók is részt vesznek.

A tapasztalt magyar barlangkutatók viszontagságos út végén augusztus 3-án érték el az expedíció színhelyét. Fokozatosan ereszkedtek le a barlang mélyére. Közben csatlakozott hozzájuk egy erdélyi és egy libanoni kutató is, Fábián Előd és Abou Nader.

A szükséges felszerelést – élelmiszert, főzőkészüléket, gyógyszereket, mászófelszerelést, tartalék világítást, hálózsákokat, fényképezőgépeket és kéziszerszámokat – zsákokban vitték magukkal a barlangászok.

Idősebb Adamkó Péter beszámolója szerint augusztus 12-én a magyar barlangkutatók 1440 méter mélyen átúszták a barlang legveszélyesebb pontjának tartott víz alatti járatot és lejutottak az 1600 méter mélyen lévő táborig, majd 13-án, szombaton érték el a barlang 2197 méter mélyen fekvő végpontját.

A csoport jelenleg visszafelé tart a felszínre. Haladásukat késlelteti, hogy a térségben árvíz van.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top