+ Zene

Múzeumból sincs hiány a Szigeten

sziget

Idén 13 múzeum települt ki a fesztiválra – számolt be róla Ónody Ágnes a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum (PAM) munkatársa.

Retró vámhivatal, játékok, valamint szőnyeg- és pólókészítés is várja a fesztiválozókat a Sziget Múzeumi Negyedében. Idén 13 múzeum települt ki a fesztiválra – számolt be róla Ónody Ágnes a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum (PAM) munkatársa vasárnap.

Kiemelte a kArton karikatúra és képregény múzeum programját, amely a galéria nemzetközi projektjéhez kapcsolódóan workshopokat is szervez. A projekt keretében hozta létre a galéria a V4Fanzine multikulturális kiadványt, amelyben a négy visegrádi országból felkért alkotók egymás kultúrájának, országának jellegzetességeit örökítették meg saját szűrőjükön keresztül. A múzeum közösségi falfestést is szervez az érdeklődőknek a Szigeten.

A PAM sátrában a látogatók különleges időutazáson keresztül ismerhetik meg, hogyan zajlott korábban a határok ellenőrzése – mondta Ónody Ágnes. A sártat, ahol 1980-as évekbeli, retró vámhivatal enteriőrt rendeztek be korhű asztallal, különféle irodai eszközökkel, piros telefonnal és bélyegző-állvánnyal, Takács Tamás muzeológus mutatta be. A sátor előtt egy korabeli sorompó látható, és kiállítottak egy eredeti, még az NDK-ban gyártott motorkerékpárt ki is, amelyre fel lehet ülni és fotózni is lehet, de a látogatók pénzügyőr egyenruhákat is felpróbálhatnak. Egy kultúrtörténeti teszten a tudásukat tehetik próbára, a helyes válaszadók pedig ajándékokat is kapnak – ismertette a muzeológus.

Ónody Ágnes hozzátette: a középkori magyar királyság hadtörténetét, a korabeli lovagi tornákat,  fegyver-és páncélmásolatokat mutat be a Hadtörténeti Intézet és Múzeum. Az Iparművészeti Múzeum a nyers motívumokkal díszített eredeti afgán szőnyegek kiállítása mellett textilékszer-és szőnyegkészítésre invitálja a látogatókat.

Az Aquincumi Múzeum sátra az ókori Római birodalom sokszínűségét mutatja be Aquincum városának példáján keresztül. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ optikai játékkal, a Mai Manó Ház pedig pólókészítéssel várja a látogatókat – sorolta a programok között a PAM munkatársa.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top