+ Irodalom

Apuka föladta a fiát csomagban a postán

Egy birminghami férfi vidéken kirándult a kisfiával, s csak estefelé értek vissza a városba. Ha az állomásról hazakísérte volna a fiát, elkésik az esti műszakos munkájából. Fölkereste hát a postát…

A XX. század története magyar sajtócikkek alapján – 1908 – a képen egy fiúosztály Birminghamban

április, Németország – A kisfiú új színes ceruzákat kapott a szüleitől, melyeket másnap büszkén mutatott az iskolatársaknak. A ceruzák nem fából, hanem a krumpliból kivont tömör anyagból készületek, ezért jóval kevesebbe kerültek és faragni is könnyebb volt őket. Egyetlen hátrányuk, mondta a fiú, hogy baromi nehezek, úgyhogy fél óra rajzolás után nem érzem az ujjaimat.

április, Skócia – Egy furfangos erdész apró lyukakat vájt a hóba, melyekbe kendermaggal töltött papírzacskókat dugott. Az éhes madarak azonnal észrevették az eleséget, és gyanútlanul csipegetni kezdték. Ám az erdész léppel kente be a zacskókat, amelyek magevés közben ráragadtak a madarak fejére. A csuklyában repdeső szárnyasok nem láttak semmit, ide-oda röpködve teljesen megzavarodtak, majd a fáradtságtól elcsigázva a hóra hullottak, az erdész pedig kényelmesen összeszedte őket.

április, Lengyelország – A Zsdenics nevű falu bírája rossz hírbe keveredett, mert a kamrájában lévő tojások világítani kezdtek. A tojásokat megsemmisítették, de az újabb, kosárba került rakomány néhány nap múlva megint világított. A bíró megelégelte a világító tojásokat, és fölkért egy híres professzort Varsóból, hogy járjon az eset végére, de ilyet még a prof sem látott. Tudomása szerint csak a rothadó húson élő baktériumok produkálnak hasonló jelenséget. És akkor maga a bíró oldotta meg a rejtélyt, merthogy a kosár, amiben a tojásokat tartották, a húshordó kosaruk volt, amelyről átmásztak a baktériumok a tojásra.

május, Franciaország – Egy kísérletező kedvű vendéglős különös meglepetéssel kedveskedett a vendégeknek. Megtanított egy majmot a pincérség tudományára, és kérésre a majom szolgálta föl a bort az asztalnál. Csakhogy a pincérekben is dolgozott a becsvágy, s megalázva érezve magukat otthagyták a vendéglőst, és megüzenték, vagy ők, vagy a majom. A vendéglős gondolkodóba esett.

május, Németországban – Berlinben lépett fel az az angol artista, aki mindennél nehezebb mutatvánnyal kápráztatta el a közönségét. Egy asztalra nyolc üveget állított, majd néhány gyors mozdulattal fejenállásba emelkedett az egyik üveg száján, s míg a közönség a lélegzetét is visszafojtotta, egyik üvegről a másikra ugrált a fején. Egy férfi az utolsó sorokban epésen megjegyezte, kíváncsi lennék, meg tudná-e csinálni kilenc üveggel.

május, Szaud-Arábia – Medinában Mohamed háza helyén áll az El Haram mecset, mely a próféta sírját őrzi. A mecsetben egyszer csak villanyszerelők jelentek meg, drótot csupaszoltak, falat fúrtak, és néhány nap leforgása alatt a háromszáz lámpást háromszáz csillárra cserélték, és a sírbolt ettől a naptól kezdve elektromos fényben úszott.

június, Olaszország – Egy szicíliai tolvaj azt írta a cellája ajtajára, hogy aki azt hiszi, hogy a fogság büntetés, az nagyot téved. A tolvaj szerint csak a börtönben talál az ember igaz barátokat, jó ételt és édes nyugalmat. Kint a szabad életben ellenségek vesznek körül, s ha nincs munkád vagy nem tudsz dolgozni, az éhen pusztulás helyett csak bűnözést választhatod, és akkor végre börtönbe kerülsz.

június, Anglia – Egy birminghami férfi vidéken kirándult a kisfiával, s csak estefelé értek vissza a városba. Ha az állomásról hazakísérte volna a fiát, elkésik az esti műszakos munkájából. Fölkereste hát a postát, hogy küldeményként föladja a gyermeket az anyjának. A postás eleget tett a kérésnek, és a viteldíj megfizetése után elfogadta a fiút szállításra és kézbesítésre. A hivatalnok az üzletszabályzat szerint járt el, amely megengedi élő állatok szállítását.

június, Tanzánia – Egy dohánylevéllel tömött vászonzacskót nyomott a férfi a Tanganyika-tó vizébe. Amikor jól kiázott, kicsavarta a dohány levét, s néhány barna cseppet az orrába csöppentett, majd két kis dugóval bedugta az orrlyukakat. A néger férfiak így dohányoztak errefelé.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top