+ Zene

Honnan kapta nevét a holland énekesnő, Sharon Kovacs?

A dalaimban megénekelt fájdalmas dolgok mind-mind személyesek számomra, persze minden szám más történet. Amikor előadom őket, akkor persze a legtöbbször nem vagyok magam alatt, de mindig őszinte dolgokról énekelek – meséli az énekesnő.

Először lépett magyarországi színpadra Kovacs, az utóbbi évek legígéretesebb holland énekesnője. A méltán Amy Winehouse-hoz hasonlított, fekete hangú funk-soul-pop-dzsessz előadó az A38 sátorban adott koncert előtt elmesélte neve történetét is.

A mostohaapámat hívják Kovácsnak, aki magyar. A nevére vett, amikor összejött a mamámmal, addig az anyukám amúgy német nevét viseltem. A mostohapapám, aki egyébként az édesapja a húgomnak, később elhagyott minket, így én is kezdtem hanyagolni a Kovacs név használatát. Aztán jött a zene, és gondoltam, nem lesz rossz művésznévnek, egyébként is Kovacs a hivatalos nevem azóta is

– mesélte a 26 éves Sharon Kovacs.

Az énekesnő felfedezésének története sem mindennapi, hiszen az egyik közösségi oldalon ismeretlenül küldött egy linket a neves holland heavy metál gitárosnak, producernek, Oscar Hollemannak, aki véletlenül hallgatott bele a számokba, majd azt hitte, egy fekete énekesnőről van szó. Kovacs azóta lépésről lépésre halad előre, megnyert több hollandiai tehetségkutatót, tavaly elkészítette első albumát, a közönség és a kritika által egyaránt rendkívül kedvezően fogadott Shades of Black-et, ősszel az egyik díjazottja lett a European Border Breakers Awardnak, Európában is turnézott, például Görögországban, ahol különösen népszerű lett.

Hatalmas öröm, hogy megkaptam ezt a díjat, amely a groningeni Eurosonic fesztiválhoz kapcsolódik. Tudom, hogy pályafutása elején mások mellett Adele, Katie Melua vagy a Mumford & Sons is átvehette ezt az elismerést. A díj már hozzásegített ahhoz, hogy nagy európai fesztiválokon fellépjek, idén nyáron a Sziget előtt Glastonburyben is koncertezhettem, és számos más lehetőséget hozott, amellyel élnem kell.

Glastonbury méretei, a hatalmas nyüzsgés lenyűgözte őt, de hasonló érzései vannak most a Szigeten is.

Egy korábbi interjúban arról beszélt, a fájdalom extra inspirációt ad számára egy dalban ahhoz, hogy egy-egy témában mélyebbre jusson, mint általában:

A dalaimban megénekelt fájdalmas dolgok mind-mind személyesek számomra, persze minden szám más történet. Amikor előadom őket, akkor persze a legtöbbször nem vagyok magam alatt, de mindig őszinte dolgokról énekelek.

Sharon Kovacs amikor dalt szerez, először a zene van meg, és az ezzel körvonalazódó atmoszféra hozza elő belőle a szövegekben visszaköszönő érzéseket. Egyik legnagyobb eddigi sikere, a Song for Joel című dal is valós történet, egy elhunyt énekesről szól, akit korábban ismert, és a szám az apjához íródott.

Az énekesnő beszámolt arról, hogy már dolgozik új albumán, amely a tervek szerint jövőre fog megjelenni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top