+ Történelem

10 ezer templomot építettek Romániában a rendszerváltás óta

Az ortodox egyház építkezési lázát – elsősorban a Székelyföldön – a szimbolikus területfoglalás szándéka is magyarázza.

Az 1989-es romániai rendszerváltozás óta mintegy tízezer templom épült Romániában – közölte a Maszol.ro portál a Vallásügyi Államtitkárság összesített adataira hivatkozva.

A portál közlése szerint a 16 millió hívet számláló román ortodox egyház az elmúlt 26 évben 3191 kultikus jellegű épületet emelt, 1078 pedig jelenleg is épülőfélben van. Az ortodox egyház építkezési lázát – elsősorban a Székelyföldön – a szimbolikus területfoglalás szándéka is magyarázza. A kommunizmus évtizedeiben az erdélyi városokban megsokszorozódott az ortodox hívek száma, a templomok száma viszont stagnált. A 18 elismert romániai egyház közül az ortodoxnál a legmagasabb az egy templomra jutó hívek száma.

A portál megállapította: az ortodox egyház hivalkodó templomépítési gyakorlata ellenére a neoprotestáns egyházak avatták együtt a legtöbb templomot és imaházat Romániában. A pünkösdista egyház 1950 imaházat épített 1990 óta, és további 82 felépítésén dolgozik. A baptista egyház ebben az időszakban 790, az adventista egyház pedig 762 imaházzal és templommal gyarapodott, utóbbi további 83 felépítésén dolgozik. A portál ezt annak tükrében tartotta jelentős gyarapodásnak, hogy a három neoprotestáns egyház összesen 550 ezer hívet számlál.

A rendszerváltozás óta a római katolikus egyház 351, a református egyház 314, az unitárius 18, az evangélikus pedig 8 templomot épített.

A román állam egyre bőkezűbben támogatja a templomépítéseket. Míg 2011-ben 82 millió lej (5,74 milliárd forint) közpénzt fordítottak erre a célra, 2014-ben 144 millió lej (tízmilliárd forint), tavaly pedig 177 millió lej (12,4 milliárd forint) jutott az egyházi építkezésekre. Hat év leforgása alatt a központi költségvetésből 590 millió lejt (41,3 milliárd forint) fordítottak erre a célra, az építkezéseket ugyanakkor a helyi önkormányzatok is támogatták.

A templomépítések közpénzből történő finanszírozásának a kérdése azáltal vált vitatémává Romániában, hogy a fővárosi önkormányzat csütörtökön 15 millió lejt (egymilliárd forint) szavazott meg a Nemzet Megváltása-katedrális építése. A hivalkodás szimbólumának tartott épület alapkövét 2007-ben tették le Bukarestben. Ha megépül, ötezer ember befogadására lesz alkalmas, és központi kupolája 120 méter magas lesz.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top