+ Zene

Salamon András: David Bowie hatása alatt tanultam zenélni

Idén év elején volt két teltházas koncert a Gödör Klubban abból az alkalomból, hogy 35 éve alakult meg az URH. A több régi tag közreműködésével összeállt alkalmi formáció második fellépése egy nappal Bowie halála előtt volt – meséli Salamon András.

Ashes to Ashes címmel az idén januárban elhunyt legenda, David Bowie emléke előtt tiszteleg egy koncert a Sziget szerdai, mínusz egyedik napján 23 órától a Magic Mirror sátorban. Az est hátteréről és részleteiről a koncert rendezője, Salamon András beszélt.

Az 1980-1981-ben rövid ideig létezett URH együttesre, valamint az abból alakult Európa Kiadóra komoly hatást gyakorolt David Bowie zenéje. Mindkét együttesben én voltam akkoriban a dobos, magam is az ő hatása alatt tanultam zenélni, és megérintett az a kultúra, amelyet az akkori zenei avantgárd vagy újhullám képviselt

– idézte fel a több mint három évtizede filmrendezőként dolgozó Salamon András.

Bowie az egyik legprogresszívebb és megújítóbb művész volt, nagyon komplex személyiség, szerző és előadó. Rendkívül bátor volt, miközben meglepő és igényes is, szétfeszített minden műfaji, tartalmi és formai keretet.

Az Ashes to Ashes című koncerten a hazai könnyűzenei élvonal több ismert képviselője mellett több színművész is közreműködik.

Idén év elején volt két teltházas koncert a Gödör Klubban abból az alkalomból, hogy 35 éve alakult meg az URH. A több régi tag közreműködésével összeállt alkalmi formáció második fellépése egy nappal Bowie halála előtt volt. Amikor megjött a hír, bennem azonnal megfogalmazódott, hogy rakjunk össze egy rá emlékező műsort és mivel már az URH-idéző koncerten is közreműködtek színész barátaink, adta magát, hogy a Bowie-estre is hívunk közülük

– mondta Salamon András.

A zenekar vezetője a dzsessz színtérről ismert Juhász Gábor gitáros, szerepel benne a rockformációkban játszó Nagy Ádám gitáros, a crossover produkciókban is dolgozó Gátos Iván zongorázik, Gátos Bálint játszik basszusgitáron, az ifjú tehetség, Gerendás Dániel pedig dobol; utóbbiról korábban Salamon filmet készített. Énekel Ónodi Eszter, Hámori Gabriella, Gyabronka József, Thuróczy Szabolcs és Kamarás Iván színművész, valamint Jónás Vera, Németh Juci, Varga Zsuzsa, Másik János, Müller Péter Sziámi, Kiss László és az amerikai színész-énekes, Nina Josephs.

A fellépő magyar színészek valamennyien a Go To Casting filmszínész iskola tanárai. Közülük például Ónodi Eszter és Thuróczy Szabolcs közösen énekli az Under Pressure-t, Eszter külön a Hello Spaceboyt, Szabolcs a Rock and Roll Suicide-ot, Gyabronka József a Heroest. Nina Josephset a véletlennek köszönhetjük, Kamarás Ivánnal a Városmajori Szabadtéri Színpadon fog fellépni a közeljövőben egy Frank Sinatra-esten, így aztán elhívtuk és örömmel jött; ő a Starmant énekli. Kiss Laci, akivel az URH-ban és az Európa Kiadóban játszottam, a Five Yearst adja elő, és meglepetés fellépő lesz egy másik amerikai zenész, Frank Scuderi, akit utcazenészként fedeztem fel nemrég Budapesten. Elektromos basszusgitáron kíséri magát a Ziggy Stardustban

– sorolta a rendező.

A Bowie ritka fotóit, különleges montázsokat is tartalmazó vizuált Palkovits Edina készítette a koncerthez.

Salamon András elmondta, hogy a Bowie-tribute projektről harminc tanítványával közösen a Metropolitan Egyetemről egészestés zenés filmet készít.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top