+ Irodalom

Megérett-e a nép egy megrázóan mély és súlyos tragédiára?

Egy párizsi színház igazgatója úgy döntött, hogy ezen az őszön is megtartja előadását a szegényeknek, melyre nem szed belépőt. Az utóbbi években mindig valamilyen vidám darabbal állt elő…

A XX. század története magyar sajtócikkek alapján – 1906 – a Képen Epernay

október, Földgömb – A számítások által bebizonyosodott, hogy ez idő tájt még 20 millió négyszög mérföldnyi terület ismeretlen az emberiség előtt. Ám a tudósok szerint ez elenyészően csekély az ismert területekhez képest, és már nem számíthatunk különösebb fölfedezésre, még akkor sem, ha a Hudson-öböl környékét eddig ismeretlen, nagy kezű és nagy fejű emberevők lakják.

október, Dél-Afrika – Fokföld legnagyobb elemi csapása a pávián. Mivel a régi vadonból művelt területek lettek, a derék páviánok nem folytathatták régi életmódjukat, s ezért áttértek a fiatal, gyenge bárányra. De nem a húsáért imádták, hanem az anyja emlőjén jóllakott bárány gyomrát felszakítva, a benne levő tejet szürcsölték ki. A páviánok annyira ravaszak, hogy képesek megkülönböztetni a rájuk veszélyesebb férfit a veszélytelenebb nőtől, ezért a férfiak kitömött mellekkel, szoknyában vadásznak rájuk.

október, Franciaország – Epernay negyvenöt hold nagyságú földalatti pincéjéből jelentették, hogy nincs ok az aggodalomra, nyugodtan tervezhetünk nagyszabású ünnepségeket, esküvőket, egyhetes legénybúcsúkat, a raktáron öt millió üveg pezsgő várja, hogy megkezdje kalandos útját az emberi szervezeten keresztül.

november, Görögország – A törvény szerint halálra ítélt férfit csak két év elteltével végzik majd ki, hagynak neki időt elgondolkodni tette borzalmán és a világ különös szépségén. És talán arra is megtalálja a választ, miért lesz jobb a káposztás étel, minél többször melegítik.

november, Anglia – Edward, angol király a különvonatján utazott, s az ágyból a vészféket bámulta, melyet az egész szerelvényen úgy helyeztek el, hogy fekve is bárki elérje. Az ötletet remeknek és biztonságosnak tartotta a király, ennek ellenére a fogantyú optimális helyét kereste, ahol nem érez iránta vonzalmat, hogy felkelés közben megkapaszkodjon benne.

november, Franciaország – Egy párizsi színház igazgatója úgy döntött, hogy ezen az őszön is megtartja előadását a szegényeknek, melyre nem szed belépőt. Az utóbbi években mindig valamilyen vidám darabbal állt elő, most viszont azon gondolkodott, megérett-e a nép egy megrázóan mély és súlyos tragédiára.

december, Olaszország – A nő három éve vesztette el a férjét, gyásza idővel a kislányuk nevelésével enyhült. Aztán megismerkedett egy fiatal férfival, és úgy tűnt, semmi nem állhat közéjük. Ám hiába szerettek volna összeházasodni, a pap széttárta a karját. Gyermekeim, a törvény szerint a férfi csak vasárnap léphet első ízben oltár elé, viszont az özvegyasszony csak szombaton mehet férjhez. Úgyhogy, fiam, neked először valaki mást kell elvenned, vagy, asszonyom, támassza föl a férjét.

december, Írország – Az asszony a tükör előtt ült és az újságot lapozgatva igazgatta a haját. A szeme egy cikkre tévedt, melyben azt írták, hogy egy hetvenéves nő átlagosan 5862 órát, azaz nyolc hónapot tölt a tükör előtt. A nő nem volt még ötvenéves, de úgy érezte, a következő húsz évben a lehető legkevesebb időt fogja a tükör előtt tölteni.

december, Ceylon – Egy angol férfi életében először járt a szingalézek között. Elbűvölték a sziget természeti adottságai, a vadon tenyésző pompás virágok, a pálmaerdők sokasága, ám ennél is jobban megigézte a helyiek szépsége, akik bronzszínű bőrükkel, arányos testalkatukkal és intelligens arcvonásaikkal maradásra csábították. Nem sokkal később iskolát nyitott nekik, mert mindennél fölfoghatatlanabb örömöt okozott számára azokat tanítani, akikben gyönyörködik.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top