+ Irodalom

A berlini Busch cirkuszban mutatták be az emberként mozgó, nevető androidot

A berlini Busch cirkusz előszeretettel küldte porondra újdonsült androidját, amely külsőleg gép, belül mégis emberi szívet mutatott. Ember módjára mozgott és beszélt, sőt, a jobb tréfákon még nevetett is. Egyesek ámulattal bámulták a jelenséget, mások trükköt, hovatovább csalást sejtettek a produkció mögött…

A XX. század története magyar sajtócikkek alapján – 1906 – a képen genfi történelmi társaság épülete

április, USA – A legújabb fogyókúrás receptek szerint tengervizet kell annak innia, aki meg akar szabadulni fölösleges kilóitól. Állítólag a napi három pohár már megteszi a hatását. Egy százötven kilós asszony jócskán túllépte a napi adagot. Kilenc pohár tengervizet gurított le, mert, elmondása szerint, borzasztóan megszomjazott a sós víztől, meg hát jól is esett a malacsültre.

április, Olaszország – A törvény tilalma ellenére az ország északi részén kivált kedvelik a macskahúst. Komoly piaca van a telepeken hizlalt állatoknak, ahol a sertéstenyésztésből átnyergelt dolgozók füldugót hordanak, mert rémálomként kíséri őket a telepet betöltő, gyereksírásnak hallatszó nyávogás.

április, Németország – A frissen napvilágot látott számadatok szerint az ország alkoholfogyasztása háromszor annyi, mint a hadseregre és a hajóhadra fordított összeg, más összevetésben kétszerese a népnevelés költségeinek. Ha az ember 13 hónapon át nem innának sört, bort és pálinkát, annak összegéből kifizethetnék a teljes államadósságot. A számok pontosak, azt azonban így sem lehetett megjósolni, hogy mi lenne a következménye annak a 13 hónapnak.

május India – A kislány aznap volt először iskolában, és nem igazán értette, mi történik körülötte, mert többnyire angolul beszéltek hozzá. Otthon megkérdezték tőle, hogy érezte magát, mire azt felelte, hogy jól. Egész éjszaka nem tudott aludni, értelmetlen mondatok kavarogtak a fejében. Reggel azonban úgy ébredt, hogy fogalma sem volt, milyen nyelven fog megszólalni.

május, Belgium – Greent az őrültek városának nevezték, mert lakói évente kétezer csendesebb őrültet, elmebeteget gyógyítottak. A gyógyításban részt vett a vendéglős, a rendőr, a kocsis és sorolhatnánk a foglalkozásokat, módszerük apáról fiúra szállt. Ha a beteg királynak képzelte magát, akkor hódoltak előtte, a képzelt bankártól pénzt kértek, a hadvezérnek teljesítették a parancsát. A nagy önfegyelemmel végzett kezelések sok esetben teljes gyógyulással jártak, a beteg a beteljesült őrületet már nem tudta fokozni.

május, Németország – A berlini Busch cirkusz előszeretettel küldte porondra újdonsült androidját, amely külsőleg gép, belül mégis emberi szívet mutatott. Ember módjára mozgott és beszélt, sőt, a jobb tréfákon még nevetett is. Egyesek ámulattal bámulták a jelenséget, mások trükköt, hovatovább csalást sejtettek a produkció mögött. A cirkusz igazgatóját cseppet sem izgatták a megoszló vélemények, melyek kimondásáért mindenki egyforma árat fizetett.

június, Anglia – A hadsereg által használt lövedékek csekély mennyiségű Corditot tartalmaztak. A katonák kedvelt szórakozása a Cordit töltényből való kiszopogatása, mely édesség hatását keltette, s kevéssel később kellemes lustaságot okozott. Ha sörbe keverték, a legkeményebb ivó is azonnal lerészegedett tőle, utána heves álmokat idézett elő. Azonban a langyos nyári délutánban egy merész katona elmorzsolta a fogai között, s még búcsúzni sem volt ideje, azonnal lerobbant a feje.

június, Svájc – A Genfbe látogató idegennek ezúttal is megmutatták a temetőben álló szobrot, amely egy elvirult asszonyságot ábrázolt a sírja fölött. A perecárus asszony egész életén át éhezett, hogy saját kézzel faragott portréját megvalósítsa. A szobrot a főtérre szerette volna állíttatni, de ilyen mértékű éhezés még Genfben sem létezett.

június, Belgium – A fiú három számmal nagyobb nadrágot viselt, az ingujját fölhajtotta, hogy ne nevessék ki a lányok. A sor lassan haladt az orvosi vizsgálattal, de minden héten el kellett jönnie, itt kapott meleg ételt és új ruhákat is. Az anyja egy mosodában dolgozott, az apját soha nem látta. Otthon egyetlen ágyuk volt, éjszaka az anyja mellett aludt. Egyszer hallotta az anyját a sötétben imádkozni. Azt kérte az úrtól, hogy ne nőjön nagyra, és még sokáig elférjenek az ágyon.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top