Archív

Az idén 623 művet adtak be a 63. Vásárhelyi Őszi Tárlatra

A tárlat évről évre komolyabb vonzerőt gyakorol a pályakezdő fiatalok, különösen a festők számára. Idén is sok végzés előtt álló vagy frissdiplomás művész jelentkezett munkáival a kiállításra.

Elkezdődött a 63. Vásárhelyi Őszi Tárlat anyagának zsűrizése szerdán az Alföldi Galériában, a szakemberek péntekre választják ki, hogy a 253 alkotó 623 beadott műve közül melyeket láthatja a közönség az október elején nyíló képzőművészeti kiállításon.

Nagy Imre, a zsűri elnöke az egyik szünetben tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az 1954-től megrendezett tárlat sajátos szervezésű, mintegy 350 kortárs művész felkérést kap a kiállításon történő részvételre, emellett szabadon is beadhatók az alkotások. Idén 397 festmény, 101 grafika, 111 plasztikai alkotás, két multimédiás és tizenkét egyéb mű érkezett.

MTI Fotók: Kelemen Zoltán Gergely

MTI Fotók: Kelemen Zoltán Gergely

A nyolctagú zsűri szerdán a felkért alkotásokat nézi végig, csütörtökön a szabadon beadott műveket veszik sorra, pénteken pedig határoznak az elismerésekről, így a tárlat fődíjáról, a Tornyai-plakettről is. A döntés azonban csak a kiállítás megnyitóján lesz nyilvános. A mintegy húsz elismerés között átadják a fiatal festők nívódíját is, és a Magyar Művészeti Akadémiával közösen alapított Rudnay-ösztöndíjat is.

Pogány Gábor, a tárlat kurátora első benyomásai alapján úgy fogalmazott: a kiállításra olyan magas színvonalú anyag érkezett, amely lehetőséget teremt arra, hogy ősszel bemutassák a kortárs magyar képzőművészet lényegét.

A tárlat évről évre komolyabb vonzerőt gyakorol a pályakezdő fiatalok, különösen a festők számára. Idén is sok végzés előtt álló vagy frissdiplomás művész jelentkezett munkáival a kiállításra – mondta a művészettörténész.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top