+ Média

Belgiumban megtalálták a módját, hogy ne az ostoba csőcselék szavazata érvényesüljön

Szavazni nem csak joga, de kötelessége is az állampolgárnak, ezért ha valaki nem járult az urnához, megbüntették. Huszonötéves koruk után a nőtlen férfiak egy szavazattal rendelkeztek, a családos és özvegy emberek kettővel…

A XX. század történe a magyar sajtó cikkei alapján – 1905 – A képen a korabeli Izland

április, Izland – Nincs még egy ilyen ország a világon, ahol nem építettek börtönt, az ajtókon nincs retesz és lakat, a patyolatfehér lelkiismeret oly magas fokra hágott, hogy az elmúlt ezer évben összesen két lopást hajtottak végre. De azokat is csak azért, hogy tudják, a jóhiszeműségnek vannak árnyoldalai.

április, Japán – A színdarab végén a nézők, elismerésük jeléül ruhadarabokat dobáltak a színpadra a kiemelkedő alakítást nyújtó színészeknek, majd az általa megállapított áron visszavásárolták azokat. A törzsközönség évtizedek óta ugyanazt a hajítópulóvert használta, az alibiruha nem tartozott az öltözékhez, ezért nem követte a divatot.

április, Románia – Az állami leányiskolákban már évekkel ezelőtt megtiltották a derékfűző viselését, melynek férfikézszerű szorítása alatt kevesebb oxigén jutott a tüdőbe, illetve az agyba, csökkentve a tanulás hatékonyságát. Tavasztól a magán leányiskolákban is tilos a derékfűző, így mindenki saját adottságaival domboríthat a tudás fája alatt.

május, Svájc – A férfi halálának napján fekete posztóval letakart asztalt állítottak a háza elé, melyre fekete korsót helyeztek. A rokonok és ismerősök kegyelettel ejtették névjegyüket a korsóba, amely úgy állt azt asztalon, oly sötéten és mozdulatlanul, mintha benne nem is a halott, sokkal inkább a hozzátartozók emlékét temetnék.

május, Uganda – Az új székesegyház fölszentelésekor a negyvennyolc bennszülött hívő harminchat ökröt és tehenet, három kecskét, harmincegy tyúkot, százharmincnégy tojást, kilencvenezer kagylót és 1613 rúpiát gyűjtött a templomi alap javára. Az érsek másnap reszelt kecskesajttal megszórt kagylós rántottát reggelizett.

május, Belgium – Szavazni nem csak joga, de kötelessége is az állampolgárnak, ezért ha valaki nem járult az urnához, megbüntették. Huszonötéves koruk után a nőtlen férfiak egy szavazattal rendelkeztek, a családos és özvegy emberek kettővel, a papok és más, tanult emberek három szavazatot adhattak le, így elkerülték, hogy az ostoba csőcselék primitív gondolkodása és igénye kapjon hangot a választási eredményben. A mennyiség és a minőség egyensúlya a gombócevésre már nem terjedt ki.

június, Norvégia – Senki nem vághatott ki fát úgy, hogy helyette ne ültetett volna azonnal másik hármat. Ha valaki idővel kivágta azt a hármat, már kilencet kellett ültetnie, a kilenc helyett huszonhetet, majd nyolcvanegyet, kétszáznegyvenhármat, hétszázhuszonkilencet, kétezer száznyolcvanhetet és így tovább. Egy időt után azonban fölmerült bennük a kérdés, hogy akkor most mit csinálnak, fát vágnak vagy erdőt telepítenek.

június, Polinézia – Nem lehet az másként, fiam, mondta az idős bölcs, minthogy a holdfogyatkozást a halottak szelleme idézi elő. Mert a halottak is éhesek, kint abban a nagy feketeségben, és éhségükben megrágják a holdat. A fiúcska a sötétlő eget nézte, és azon gondolkodott, ha nem sokkal a harapdálás után visszaadják a holtak, amit az imént oly nagy mohósággal megettek, bizonyára nem lehet túl jó íze a holdnak.

június, Lappföld – Ha a férfi a szülők egyértelműen örvendetes beleegyezése nélkül vette el a nőt, a törvény oly szigorúsággal büntette, mintha gyilkolt volna. Tehát ha valaki gyilkolt, a törvény oly enyheséggel járt el, mintha valaki a szülők egyértelműen örvendetes beleegyezése nélkül kötött volna házasságot. A törvény ily módon tehát mélyítette a szerelmes vőlegény szívfájdalmát, míg a gyilkosok bűntudatát némiképp enyhítette.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top