+ Zene

„Kicsit olyan, mintha rokonunk lenne Liszt”

Bayreuthban emlékeznek meg a hétvégén Lisztről halálnak 130. évfordulóján. A kétnapos ünnepséget magyar duó koncertje zárja.

Kétzongorás és négykezes Liszt-zeneműveket ad elő Bayreuthban a zeneszerző halálának 130. évfordulóján tartandó megemlékezésen a Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészek. A zenészházaspár vasárnapi templomi koncertjén először a Dante-szimfónia, majd a Via Crucis hangzik el.

Kicsit olyan, mintha rokonunk lenne Liszt

mondta Klukon. Ahogy a művésznő elmondta, Liszt sokat foglalkozott Dantéval, az Isteni színjáték olvasásának hatására keletkezett a Dante-szimfónia, amelyből csodálatos kétzongorás változatot írt. A mű új darabja a repertoárjuknak, egy éve tanulták meg és nagyon szeretik.

ránki-klukon

Ránki Dezső hozzátette, a másik darab, amelyet a koncerten játszanak, az alkalomhoz is kötődik és az életműben szintén fontos helyet foglal el. Mint a Via Crucisról elmondta, a darabot kevesen és ritkán játsszák, mert a mai napig szokatlannak számít ez a fajta megközelítése a passiónak. „Ez az egyik legfontosabb zenei találkozás, amelyben részünk volt” – fogalmazott. Hozzátette: csaknem 80 perc a két darab együtt, de úgy érzik, hogy a program a Lisztre jellemző legfontosabb dolgokat, az egész életművet átfogja.

Ez egy meditatív alkotás, „nem az indulatokat és az érzelmeket, hanem inkább a ránk vonatkozó örök érvényű tanulságokat, és Lisztnek a történethez való szubjektív viszonyát fedi fel” – tette hozzá Klukon.

A duó a két darabot harmadszor játssza együtt, amikor valami összegző és irányt mutató dolgot szeretnének közvetíteni, akkor játsszák ebben az összeállításban a műveket.

A Liszt-emléknapok programjai már szombaton elkezdődnek Bayreuthban, este a regensburgi Renner Ensemble előadásában elhangzik a Férfikari mise, amely szintén ritkán játszott darabja Lisztnek. Klukon Edit felidézte, hogy Liszt Ferenc 130 évvel ezelőtti, 1886. július 31-én Bayreuthban bekövetkezett halála óta minden évben ezen a napon szentmisével emlékeznek meg a zeneszerzőről a Schlosskirchében egyik lánya, Cosima Wagner és az általa létrehozott alapítvány kezdeményezésére.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top