+ Film

Miskolcra érkezik az Oscar-díjas francia színésznő

A magyar közönség Az angol beteg című nyolcszoros Oscar-díjas filmből ismerheti, de nagy sikerrel játszották Magyarországon A lét elviselhetetlen könnyűségét, melyben Daniel Day-Lewis volt a partnere.

Juliette Binoche Oscar-díjas francia színésznő lesz a díszvendége a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválnak, amelyet szeptember 9. és 18. között rendeznek meg a miskolci Művészetek Házában.

A fesztivál Krzysztof Kieslowski lengyel rendező Három szín: Kék című filmjének vetítésével kezdődik, amelyben Juliette Binoche játssza a főszerepet.

Az Oscar-díjas francia színésznő a fesztiválon különdíjat kap, és megemlékezik Kieslowskiról, a húsz éve elhunyt rendezőről, a modern filmművészet egyik legjelentősebb alakjáról.

Az esemény CineClassics-blokkjában – amely Szabó István védnökségével 2010 óta mutat be filmtörténeti klasszikusokat és ritkaságokat – szeptember 10-én vetítik Krzysztof Kieslowski Három szín: Fehér című filmjét, míg a trilógia harmadik részét a Három szín: Piros című alkotást másnap láthatja a közönség.

Juliette Binoche-t a magyar közönség Az angol beteg című nyolcszoros Oscar-díjas filmből ismerheti, de nagy sikerrel játszották Magyarországon A lét elviselhetetlen könnyűségét, melyben Daniel Day-Lewis volt a partnere, valamint a Csokoládét is, amelyben Johnny Deppel játszott. Az Oscar-díjas színésznő olyan alkotókkal forgatott, mint Jean-Luc Godard, Michael Haneke vagy Abbasz Kiarosztami.

A szervezők felhívják a figyelmet arra, hogy július végéig még nevezhetnek a 18-35 év közötti magyarországi alkotók a fesztivál CineNewWave nevű új versenyprogramjába kisjáték-, rövid- és animációs filmekkel. Az elbírálásnál előnyt jelent, ha a film magyarországi premier. A versenyprogramba beválogatott műveket a fesztivál hivatalos szelekciójában mutatják be. A fődíj bruttó egymillió forint.

Augusztus 5-ig várják a jelentkezéseket a Jameson Cinefest és a FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) közös kezdeményezéseként idén elsőként megvalósuló Critical Skills Workshopra. A szakmai eseményre 30 év alatti magyar, cseh, horvát, lengyel, román, szerb, szlovák és szlovén filmkritikusokat és filmes újságírókat várnak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top