+ Irodalom

Szegedy-Maszák Mihály tájékozódási pont volt

A legtöbbet akkor tudtunk tenni, mikor együtt szerkesztettünk olyan köteteket, amelyekben a fiatalabb alkotókat sikerült nemzetközi fórumokhoz juttatni – mondja Kulcsár Szabó Ernő Szegedy-Maszák Mihályról.

Munkásságával fordulatot idézett elő az irodalomtudományban – szólt pályatársáról, a vasárnap elhunyt Szegedy-Maszák Mihályról Kulcsár Szabó Ernő irodalomtörténész.

Szegedy-Maszák Mihály kiemelkedő irodalomtudományi teljesítményét olyan elképesztő művészeti tájékozottság támogatta, amely a zenétől a képzőművészeten át minden fontosabb művészeti ágban páratlan volt – méltatta a Széchenyi-díjas tudóst Kulcsár Szabó Ernő.

Mint hozzáfűzte, ez a széles körű tájékozottság mind beépült Szegedy-Maszák irodalomtudományi munkásságába, a kutató ezért utánozhatatlanul tudott gondolkodni a magyar irodalomról.

A hetvenes-nyolcvanas évek fordulóján igazodási, tájékozódási pont volt számunkra, olyasvalaki abban a sivár környezetben, aki európai módon gondolkodott

– emlékezett az egykori pályatársra Kulcsár Szabó Ernő.

Elmondása szerint Szegedy-Maszák fordulatot idézett elő az irodalomtudományban; az ő példája nyomán a magyar irodalmi gondolkodás közelebb jutott a szövegekhez.

Szegedy-Maszák Mihály munkatársként olyan volt, mint egy „nagyobb testvér”, aki tapasztaltabb, horizontja tágasabb – szólt egykori kollégájáról az irodalomtörténész, hozzátéve:

a legtöbbet akkor tudtunk tenni, mikor együtt szerkesztettünk olyan köteteket, amelyekben a fiatalabb alkotókat sikerült nemzetközi fórumokhoz juttatni.

Kulcsár Szabó Ernő felidézte az 1998-as Frankfurti Nemzetközi Könyvvásárt is, amelynek szervezésében együtt dolgozhattak Szegedy-Maszák Mihállyal, és az akkori magyar részvételnek köszönhetően sikerült Kertész Imrét nemzetközileg igazán ismertté tenni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top