+ Zene

Kétezer éves hangszerre bukkantak egy megáradt patakban

A becsületes megtaláló” a Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint 20 ezer jüan (855 ezer forint) jutalmat kapott, valamint egy oklevelet.

Kétezer éves hangszert emelt ki egy az esőzések miatt felduzzadt vízű patakból a közép-kínai Hunan tartományban egy rizsföldjén munkálkodó gazda. A hömpölygő vízből elő-előbukkanó, zöldes színű, 30 centiméter hosszú, csaknem 1 kilós, pontokkal és fonatokkal díszített üreges fémtárgyat a gazdálkodó hazavitte. Ajkou faluban lévő otthonában lefényképezte, majd beutazott a városba és a fotókat megmutatta az elöljáróság kulturális hivatalában.

Csang és földijei sejtették, hogy kincsre akadhatott, mivel a környéken az 1950-es, majd az 1990-es években már több régi, történelmi műtárgy is előkerült a föld alól. Ráadásul a férfi apja két évtizede talált már valami hasonlót. Mivel azonban nem tudta, hogy mi lehet, szomszédjának adta, aki egy hulladéktelepen eladta 8 jüanért, vagyis mai áron számítva kicsivel több mint 340 forintért.

Az ifjabb Csang esetében szakértők megállapították, hogy a bronz tárgy rendkívüli hasonlóságot mutat egy a Hszianghszi Múzeum gyűjteményében található, harangjátékhoz tartozó hangszerrel. Mindkettő eredetét a Kr. előtti 447-221 közötti időszakra, a hadakozó fejedelemségek korára tették.

Csang Cse-lin „becsületes megtaláló” a Hszinhua hírügynökség beszámolója szerint 20 ezer jüan (855 ezer forint) jutalmat kapott és egy oklevelet, amely azt tanúsítja, hogy önként jelentette és átadta az értékes műtárgyat.

Ez az eddigi egyik legnagyobb összegű ilyen jutalom. Adományozói azt szeretnék, ha másokat is a Csangéhoz hasonló lépésre ösztönözne hasonló helyzetben.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top