+ Ajánló

Péterfy Bori: Magányosak a kemény, okos nők!

Tíz férfival dolgozom együtt a zenekarban, de más eszközökkel kezelem őket, mint Ratched nővér a férfibetegeit – vallotta Péterfy Bori, aki a Száll a kakukk fészkére című előadással érkezik Szabó Kimmel Tamásékkal együtt a Városmajorba augusztus 23-án este.

– A Terápia után Száll a kakukk. Ott egy kemény ügyvédnőt játszol, itt egy kemény nővért. Hol helyezkedik el a pályádon a Száll a kakukk Ratched nővérére? Fontos állomás?

– Nagyon nehéz összehasonlítani a filmes és a színházi szerepet, mert a színházban megadatik az ismétlés, és ezáltal az állandó javítás, változtatás, kísérletezés lehetősége. Nagyon szeretem Ratched nővért játszani, és most, hogy lassan egy éve megy, kezdem azt érezni, hogy tényleg sikerül néha azt megmutatnom, amit a legelején akartam, csak még az első előadásokon nem találtam mindenhol a fogást ezen a szerepen.

Mindenképpen szerettem volna megújítani kicsit ezt a figurát, és megmutatni egy komplexebb, összetettebb nőt, nem csak az aljasságát és a keménységét hangsúlyozni. Végig az igazságát kerestem, és meg akartam érteni őt.

Szabó Kimmel Tamással (Fotó: Takács Attila)

Szabó Kimmel Tamással (Fotó: Takács Attila)

– Ott van benned a beszólogató, kemény, irányító figura is, ami kellett a nővérhez? A próbafolyamat időszaka nehezebb volt, mint általában? Hazavitted a munkádat?

– Nagyon élvezetes próbafolyamat volt, nyilván azért is, mert évek óta nem próbáltam színházban a zenekari munkák miatt. Van némi hasonlóság, hiszen én folyamatosan tíz férfival dolgozom, utazom és létezem együtt több mint tíz éve, de azt gondolom, hogy eléggé más eszközökkel kezelem őket, mint Ratched nővér a betegeit.

Minden szerep hat a színészre, amikor próbálja, de ezen a nőn inkább sokat kellett gondolkodni, és olyan apróságokat találni, amelyekkel meg tudom mutatni a mélységeit. Lelkileg azért nem csapott szét, mint sok régebbi szerepem.

– Ratched nővérben azért ott az embersége is, még ha ezt nem is mutatja mindig, bár a mikrofonba búgó hangból kihallani. Tudatos volt, hogy ne csak a kemény oldalát lássuk a szerepnek, hanem benne legyen a magányossága, a vágyakozása is? Milyen a főnővér a te szemedben?

Bori2

„Magányosak és vágynak a szerelemre.”

– Végre elindult mostanában egy izgalmas trend a filmes világban (sajnos nem nálunk), hogy nőknek adnak olyan főszerepeket, amiket pár éve elképzelhetetlen lett volna, hogy nők játszanak el. Én nagyon sok sorozatot nézek, és rengeteg ilyen szuper női karakter van mostanában. Ezek a nők mind valamilyen férfias szakmát űznek, nagyon kemények, okosak, de közben látjuk azt is, hogy térden csúsznak egy jó szexért, hogy hányásig isszák magukat, ha szomorúak. Magányosak és vágynak a szerelemre. Szerintem Ratched nővér is ilyen, vagy legalábbis én ilyennek akarom játszani.

– Láttam néhány hónapja az előadást, és nem tudtam eldönteni, ki is van a rácsok mögött: talán éppen mi, nézők? (El is hangzik: „Az elmegyógyintézet olyan, mint a társadalom kicsiben”). Mennyire lehet majd szabadtéren megvalósítani az előadást? Szükséges a bezártság, amit a kőszínház nyújt?

– Az első szabadtéri előadás előtt mi is gondoltunk erre, tartottunk ettől, de aztán ahogy elkezdődött, nem volt annyira fontos, hogy van-e igazi bezártság vagy nincs, pedig még szúnyogirtó katonai repülő is elment vagy ötször a színpad felett, de mivel mindig megálltunk a jelenettel és végignéztük, ahogy elrepül, csak hozzátett a dologhoz, és nem zavart.

Bori4

Szabó Kimmel Tamással (Fotó: Takács Attila)

– Hiányzik a színházi társulat? Megengedné a mostani élethelyzeted?

– Most a zenekar a legfontosabb, a zenélést, koncertezést akarom csinálni, amíg lehet.

Nem hiányzik a társulati lét, megszoktam a szabadságot, és azt, hogy a magam ura vagyok.

A zenekar is olyan, mint egy társulat, a feeling az megvan. Persze maga a színészet borzalmasan hiányzik, ezért igyekszem minden évben elvállalni valami munkát, amit tudok egyeztetni a zenekari teendőkkel.

– Mi vár rád ősztől?

– Van egy izgalmas felkérésem a jövő évad második felére, de erről még nem beszélhetek. A Száll a kakukk… pedig továbbra is menni fog, remélem, még sokszor.

(Fotók: Takács Attila)

Dale Wassermann:

Száll a kakukk fészkére

színmű

Ken Kesey Száll a kakukk fészkére c. regénye alapján

2016. augusztus 23. (kedd), 20 óra

Városmajori Szabadtéri Színpad

Az Orlai Produkciós Iroda előadása.

Szereplők:

Szabó Kimmel Tamás, Kocsis Pál, Péterfy Bori, Makranczi Zalán, Nagy Dániel Viktor, Csémy Balázs, Formán Bálint, Keresztény Tamás, Róbert Gábor, Mátyássy Bence, Jéger Zsombor/Dékány Barnabás, Grisnik Petra/Pálya Pompónia, Boros Anna, Ficzere Béla, Takács Zalán

Fordította: Zöldi Gergely

Jelmez: Cselényi Nóra

Díszlet: Znamenák István/Szalai József

Plakát: Csáfordi László

Rendező: Znamenák István

Producer: Orlai Tibor

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek