+ Tudomány

Ördögi feje és karomszerű szirmai vannak az újonnan felfedezett orchideafajnak

A kutatók mindössze 30 példányt találtak a térségben a ritka növényfajból. A Telipogon diabolicus súlyosan veszélyeztetett fajnak minősül.

Szív alakú, ördögfejet ábrázoló bibeoszlopáról nevezték el a kutatók a Kolumbia déli határvidékén felfedezett új orchideafajt.     A Telipogon diabolicus nagyon ritka növény, jellegzetes ördögfejre hasonlító bibeoszlopa mellett karomszerű szirmai is démoni külsőt tulajdonítanak neki.

A kutatók 2015-ben egy dél-kolumbiai erdőben, a dél-amerikai ország növényzetének katalogizálásakor bukkantak a fajra, amelynek virágai vöröses, sötétibolyából gesztenyevörösbe hajló színűek. Mintegy 30 példányt találtak a térségben. Kolumbiában mintegy 3600 orchideafajt jegyeztek fel, amelyek 250 nemzetséget képviselnek – olvasható a Live Science tudományos ismeretterjesztő hírportálón, amely fotókat is tett közzé az orchideáról.

Felfedezésükről kiadott jelentésükben a szakemberek megjegyezték, hogy a virágot a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) súlyosan veszélyeztetett fajként tartja nyilván, mivel a térségben útépítések folynak, amelyek veszélyeztetik az ott élő állatok és növények jövőjét.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top