+ Média

Amikor Amerikából bejött a kokain

…olyan furcsa, ahogy megindulnak a hangyák a bőr alatt, mintha élve akarnák széthordani, vagy inkább, mintha már elkezdenél bomlani.

A XX. század története – 1901 – magyar sajtódokumentumok alapján

1901. július, Kína Aznap három halász ment ki a folyóra. Az első kormoránokat ültetett a csónakba, melyek nyakán szorítógyűrűk akadályozták a nyelést. A madarak pillanatok alatt elverték a víz színén úszó halakat, majd hűségesen hordták a gazdához, aki a halászat végén levette a gyűrűt, hogy a madár is jóllakjon. A másik halász madzagra erősített nyíllal lőtte a halat, mellyel behúzta a zsákmányt, és a vessző se veszett kárba, ha mellélőtt. A harmadik halász megvárta az éjfélt. A keskeny ladik oldalára fehér lemezeket erősített, s mikor a hold fölragyogott, a halak a csillogástól beleszédültek a ladikba.

július, Madagaszkár A királynő teljesen elszegényedett, s már nem telt neki új ruhára sem, mert a francia udvar a felére csökkentette a nyugdíját. Ám egy újság szerkesztősége annyira megsajnálta, hogy pénzgyűjtést szervezett egy akvarell virágokkal díszített ruha megvásárlására. A példátlan adakozás oda vezetett, hogy még a királynő unokahúga is kapott egy babát, igaz, meztelenül.

július, Amerika Egy színész esküvője előtt különös ajándékkal lepte meg a mennyasszonyát. Gyöngyházzal ékesített paliszander ládikóban, selyem papírosba göngyölve átadott több mint 3000 szerelmes levelet, melyeket hozzá írtak a rajongók. A fiatalasszony szépen megköszönte, nem volt féltékeny, sőt örvendezett, hogy lesz mit olvasnia a nászéjszakán.

augusztus, Venezuela A férfi már két hete nem borotválkozott, az utcai harcokban gondolni se tudott ilyesmire. Most, hogy úgy tűnt, győzelemre viszik a forradalmat, tiszta képpel akart az utcára vonulni. Mikor a pengét lehúzta a nyakán, megremegett a keze. Arra gondolt, kész csoda, hogy eddig sértetlenül megúszta.

augusztus, Atlanti-óceán A hatalmas hajón több száz ember utazott, köztük egy mérnök, aki arról mesélt barátjának, hogy vezeték nélküli telegráfokat állított fel New Yorkban és Lisszabonban, s ha sikerül a kísérlete, hangban is közelebb kerül egymáshoz a két földrész. A másik férfi nem válaszolt mindjárt, meghúzta az üveget. Tudod, én úgy vagyok vele, hogy elég lenne, ha csak az otthoni álmaim jönnének velem.

augusztus, Franciaország A nő szétnyitotta a függönyt, belépett a félhomályos szobába, lehúzta fekete kesztyűjét és a jósnő felé nyújtotta a tenyerét. A jósnő a gyertyafény felé fordította a kezét, s megpróbálta felbecsülni a csuklón himbálódzó ékszerek értékét.

szeptember, Perzsia A teheráni asszony vacsorát készített a családnak. A szegényes lakásban kiabálva futkároztak a gyerekek, ám az apjuk olyan képpel tért haza, hogy mindjárt csend lett. Mi van veled, kérdezte az asszony, megszúrtak? Nem, dehogy, mondta a férfi, a sah eladta az ország északi részét az oroszoknak. Aztán szótlanul vacsoráztak, s miután nyugovóra tértek, az asszony odabújt az izzadt férfihoz. Ez most azt jelenti, hogy egy hónapig megint nem fogunk szeretkezni?

szeptember, Anglia Hallottad, mondta a srác a barátjának, Amerikából bejött ez a micsoda, azt hiszem, kokain, és nem lehet tőle úgy kiakadni, mint a morfiumtól. Nem próbáljuk ki? Én már túl vagyok rajta, mondta a másik. És milyen? Jó, csak olyan furcsa, ahogy megindulnak a hangyák a bőr alatt, mintha élve akarnák széthordani, vagy inkább, mintha már elkezdenél bomlani. De egyébként jó.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top