+ Képzőművészet

Elárverezik Dawid Bowie műgyűjteményét

David Bowie

A januárban elhunyt zenész gyűjteményének legértékesebb darabja egy 2,5-3,5 millió fontot érő festmény.

Elárverezi novemberben a januárban elhunyt David Bowie műgyűjteményét a Sotheby’s, a több mint 400 darabos kollekciót először ismerhetik meg a néhai brit zenész rajongói és a műgyűjtők. Az aukciósház szakemberei szerint több mint tízmillió font bevételt hoznak a festmények és szobrok, amelyek között Damien Hirst, Henry Moore és Marcel Duchamp művei is megtalálhatók. Az alkotások többsége 20. századi brit képzőművésztől – Stanley Spencertől, Patrick Caulfieldtől és Peter Lanyontól – származik.

A gyűjtemény legértékesebb darabja Jean-Michel Basquiat amerikai művész graffiti stílusú Air Power című festménye, amelynek becsült értéke 2,5-3,5 millió font. A brit zenész egy évvel azt követően vette meg a festményt, hogy Basquiatról 1996-ban készült A graffiti királya című életrajzi filmben az amerikai művész mentorát, Andy Warholt alakította.

David Bowie gyűjteménye páratlan betekintést enged a 20. század egyik legnagyobb kreatív lelkének személyes világába.

– idézte Oliver Barkert, a Sotheby’s európai részlegének igazgatóját a BBC News.  Matthew Collings képzőművész, író szerint a gyűjtemény jól tükrözi Bowie személyiségét.

Bohém, romantikus, beszédes és érzelmes művészetként lehetne jellemezni a gyűjteményt. Olyan művészetként, amely tele van érzésekkel.

– hangoztatta. David Bowie műgyűjtői tevékenysége alig volt közismert, annak ellenére, hogy 1999-ben a BBC-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy a képzőművészeti alkotások vásárlása az egyetlen dolog, ami rabul ejti őt, rögeszméjévé vált.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top