+ Életmód

Szobrot állítanak a képregényhősnek

Brooklynban állítják fel a szuperhős bronzszobrát, ám sokan vitatják, hogy ott lenne a legmegfelelőbb helyen

Hetvenöt évvel ezelőtt mutatkozott be Amerika Kapitány a képregényolvasóknak. Bemutatkozása pedig meglehetősen erősre sikerült: a legelső szám borítóján ugyanis náci katonák kereszttüzében vágja szájon Hitlert. A képregény megjelenését követő évben pedig az USA belép a háborúba.

Az évfordulót megünnepelendő a Marvel készíttet egy kis híján négy méter magas bronz szobrot, amit először a San Diego-i Comic-Con-on mutatnak be, majd onnan szállítják New Yorkba, ahol a brooklyni Prospect Parkban fogják fölállítani – számolt be a USA Today.

amerika kapitány

A helyszín nem véletlen – és éppen ezt a választást helyteleníti néhány rajongó. Ugyanis a Jack Kirby és Joe Simon által megalkotott Amerika Kapitány, polgári nevén Steve Rogers, ír bevándorlók gyermekeként a manhattani Lower East Side-on született és nőtt fel. Ugyanakkor az elmúlt években ezt mind a képregényekben, mind pedig a mozifilmeken megváltoztatták, és brooklyni bennszülöttet faragtak belőle. A 2011-es moziban, az Első bosszúállóban Steve Rogers ki is mondja, ő csak egy brooklyni kölyök. Ráadásul a szobor talapzatán is a filmben elhangzott mondat áll majd:

I’m just a kid from Brooklyn.

Ez persze apró részletkérdésnek tűnik, azonban nem irreleváns Amerika Kapitány története szempontjából Rogers életútja. Jack Kirby-hez hasonlóan, aki zsidó bevándorlók gyerekeként nőtt fel a Lower East Side-on, Amerika Kapitány patriotizmusa sem merül ki országa szeretetében: számára éppúgy meghatározó az a multikulturális közeg, ahol felnőtt.

A Lower East Side ugyanis egy jellemzően bevándorlók lakta környék, ahol sok-sok újonnan érkező életének itt kezdődött el amerikai fejezete. Így a szuperhős lokálpatriotizmusa egyben a multikulti és a diverzitás melletti elköteleződés is volt, amivel éppen azt testesítette meg, ami Amerika számára a legfontosabb. Jóllehet időközben Brooklyn is sokszínűvé vált a hosszú évek során, a szuperhős identitásának egy döntő része mégis elpárolgott azzal, hogy brooklynivá tették.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top