+ Média

40 ezer szarvasmarhát láttak el napszemüveggel

Oroszország egyes területeit hat hónapon át hó borítja. Az itt tenyésztett szarvasmarhák a hóból éppen csak kilátszó fűcsomókon éltek, ám a vakító hómezőnek köszönhetően sok állat szenvedett úgynevezett hóvakságban, s képtelen volt azt a kevéske élelmet is magához venni.

A XX. század története – 1900

július USA Egy 74 éves asszony kilenc fiával együtt élt a hegyek között meghúzódó kaliforniai Ukiahban, ahol medvevadászatból tartotta el magát és népes családját. Évenként 100-150 medvebőrt vitt a piacra, de árult medvezsírt és medvehúst, sőt, a leölt szülők élő kismedvéit is. Hogy ki a kilenc gyerek apja, senki nem merte megkérdezni tőle.

július, Kína A hatalmas teremben külön cellákban vizsgáztak a diákok. A kérdésekre adott válaszokat számozott papíron nyújtották be, melyet piros tintával másoltak egy újabb lapra az írnokok, hogy a tanár ne ismerje fel kedvenc diákja kézírását. A legjobb dolgozatokat elküldték a császárnak, aki aranygombos sipkával és kékselyem ruhával jutalmazta a legjobb vizsgázót. Aki nyolcvan évig folyamatosan jelentkezett a vizsgákra és állandóan megbukott, kitartásáért megkapta a tudós címet.

július Anglia Rendkívül elegáns hölgy állt egy londoni kirakat előtt, bal kezével a ruháját emelte, jobb kezével pedig a lorgnette-jét tartotta a szeme elé, és azon keresztül nézte a kirakatot. Idővel komoly csődület támadt körülötte, vajon mit néz olyan kitartóan. Amikor kiderült, hogy csak egy bábu, az emberek jót nevettek, mert kivált gyönyörűségükre szolgált, ha lóvá tették őket.

augusztus Belgium Egy tanár szerette volna kideríteni, kiben milyen természetrajzi hajlam lakozik, ezért próbára tette a diákjait. Megbízta őket, hogy a vakáció alatt szedjenek össze minden kezük ügyébe kerülő pókot. A gyerekek nagy kedvvel fogtak hozzá, s közülük az egyik száznál is több különböző pókot mutatott be. Közöttük volt tíz, a tudomány számára is ismeretlen faj.

augusztus Amerika Egy előkelő leányintézetben fellázadtak a nők a himlőoltás ellen, mondván, hogy fognak kinézni a bálban pettyes karral. Annyit sikerült elérniük, hogy a lábukba kapták az oltást, mert reményeik szerint a kivillanó boka eltereli a figyelmet az apró pettyekről. Egy francia professzor azt ajánlotta, hogy legjobb lenne a hölgyek talpába adni az injekciót, akkor két-három hétig táncolni sem lenne kedvük, és addigra a pettyek is elmúlnának.

augusztus Németország A hamburgi utcákon sétáló nő megállt egy kirakat előtt, s megkívánta a díszes csuprokban árult mézet. Belépett a boltba, és kért egy kis kóstolót. Melyikből parancsolja, asszonyom! Hogyhogy melyikből, csodálkozott a nő. A boltos összepréselte az ajkait, új volt még a szakmában, nem tudta, milyen udvariasságba csomagolva ajánlja a valódi és milyenbe a műmézet.

szeptember Csehország Ha távolabb fekvő városokba hajtották lúdjaikat a lúdkereskedők, sok állat megsántult a hosszú úton. A kereskedők elgondolkodtak a problémán, s úgy döntöttek, a lovakhoz hasonlóan a szárnyasokat is megpatkolják. A patkolás úgy történt, hogy a ludakat többször áthajtották egy langyos kátrány- és homokkeverékkel fölöntött téren, mire a ludak lábain olyan vastag kéreg képződött, amivel már vágtatni is tudtak.

szeptember Oroszország Az ország egyes területeit hat hónapon át hó borítja. Az itt tenyésztett szarvasmarhák a hóból éppen csak kilátszó fűcsomókon éltek, ám a vakító hómezőnek köszönhetően sok állat szenvedett úgynevezett hóvakságban, s képtelen volt azt a kevéske élelmet is magához venni.  A probléma orvoslására 40 ezer szarvasmarhát láttak el napszemüveggel.

szeptember Anglia A londoni földalatti vasút bizonyos részeit, magas kéntartalmuk miatt komolyan ajánlották az orvosi szaklapok. Felmerült az is, hogy ezeket a szakaszokat rendezzék be szanatóriumnak a gyönge egészségű vasúti hivatalnokok és általános mellbetegek számára. A tapasztalatok azt mutatták, ha egy étvágytalan ember naponta többször utazott a föld alatt, rövid időn belül farkasétvágya lett.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top