+ Irodalom

Egy híres görög erdőben 125 ezer kiló lőport találtak

Egy régi, híres erdőben fegyverek után kutatott néhány férfi. Az erdő belsejében különös épületre bukkantak, melynek boltíves folyosója egy lőporraktárhoz vezetett.

A XX. század története – 1990

április, Svájc A Jungfrau havas csúcsa alatt kétezer hatszáz méter magasban dolgoztak a férfiak a hegyi vasút talpfáinak lefektetésén. A hideg szélben és havazásban emberfeletti munkát végeztek, és általában nyolc-tíz nap után olyan kínzó fogfájás lépett föl mindenkinél, hogy vissza kellett ereszkedniük a bázisra, ahol terített asztallal várták őket. De hiába, már a harapás gondolta is elviselhetetlen volt számukra.

április, Franciaország A kisfiú tátott szájjal nézte az aranyból készült kerékpárt, amelynek kerekeit gazdagon kirakott türkizek és rubinok díszítették, a nyerget drágakövekkel odaerősített piros posztó borította. A fiú megrángatta az apja kezét. Apa, egyszer én is mehetek vele egy kört? Talán, fiam, de előbb néhány komoly próbát ki kell állnod, amelyek végén benősülsz a bicikli tulajdonosához, egy indiai fejedelem családjába.

április, Törökország A kislányt, aki az előző héten múlt kilencéves, díszes ruhába öltöztettek a tükör előtt. Nézte magát elölről, hátulról, egy idő után beleszédült a forgolódásba. Mikor az öltöztetők elhagyták a szobát, kinyitotta az ablakot, friss levegő után kapkodott. A szomszéd fiú a kapu előtt ült az árnyékban, és mindjárt meglátta a lányt, akit régóta kedvelt. Hova öltözöl olyan csinosan, Arika, tán csak nem esküvőre mégy? A lány nem szólt semmit, lehunyta a szemét, és hosszan bólogatott.

május, Új-Zéland A férfi belépett a kocsmába, kínzó másnaposság gyötörte, mindjárt a pulthoz lépett, és kért egy üveg sört. A kocsmáros megcsóválta a fejét, és a szemközti falra mutatott. A férfi megfordult, s egy méretes fotót látott magáról, amelyen félmeztelenül fekszik az árokban. Hát ez meg mi, dühöngött a férfi. Egy új rendelet, mondta a kocsmáros, a részegeket lefotózzák, kifüggesztik, és amíg meg nem javulnak, nem kaphatnak szeszt. Ez hülyeség, csapott a pultra a férfi, és elindult egy másik kocsma irányába.

május Spanyolország Cordobában két kóbor cigány megtámadott egy bikaviadort. A macskaügyességű és nagy erejű férfi fölugrott az egyik cigány nyakába, s addig fojtogatta, amíg elejtette a fegyverét, majd a másikat egyetlen ütéssel terítette a földre. A kiérkező rendőrök börtönbe kísérték a cigányokat, a bikaviadort pedig óriási néptömeg viva-kiáltásokkal kísérte a lakásáig, nehogy újra megtámadja valaki.

május Helgoland Az Északi tengernek ez a gyönyörű szigete sokáig volt paradicsoma a titkos pároknak, akik mindenféle hivatalos papír nélkül léphettek frigyre. De miután Anglia elcserélte Németországgal, a porosz kormány betiltotta az esketést. A sziget lakói tekintélyes haszontól estek el, ezért tíz évig némi kárpótlást biztosított a kormány a plébánosnak, a két tanítónak és a hitközségnek.

június Olaszország Egy nápolyi bolti szolga hosszú éveken át ugyanazt a négy számot játszotta meg a lutrin, mert úgy gondolta, a születéséhez kapcsolódó számok csakis szerencsét hozhatnak neki. Ám a legutóbbi nápolyi húzásra nem tett semmit, pedig telitalálata lett volna. Úgy elkeseredett, hogy fölakasztotta magát.

június Görögország Egy régi, híres erdőben fegyverek után kutatott néhány férfi. Az erdő belsejében különös épületre bukkantak, melynek boltíves folyosója egy lőporraktárhoz vezetett. Nem akartak hinni a szemüknek. A felületes becslések szerint is 125 ezer kiló lőpor hevert a lábuk előtt. Mivel a felfedezés értékének fele őket illette meg, szerették volna tudni, robban-e még az anyag.

június Norvégia A tengerpart közelében, egy Aarlud nevű kis szigeten csak özvegyek és gyermekek éltek. Sok esztendeig halászok laktak itt, zsákmányukat a közeli városban értékesítették. Egyetlen ünnepük volt, a Tojásszedés ünnepe, amikor kifosztották a vízimadarak fészkeit. Ebben az évben egy házaspár is érkezett a tojásszedésre. A férfinak nem volt szerencséje, a mélybe zuhant egy veszélyes szikláról. A halászok hazaszállították a félholt házaspárt, ám a visszafelé vezető úton viharba kerültek, és egyetlen éjszaka alatt a sziget összes férfija odaveszett.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top