+ Média

Mi történt a világban 1900-ban? (január-március)

Új sorozatot indítunk itt, amelyben a könyvtárak archívumában lapuló újságokból összeállítottuk a XX. század történetét, keresve a legizgalmasabb, legfurcsább történeteket. Nagy munka volt, reméljük, szeretni fogjátok.

Új sorozatot indítunk itt, amelyben a könyvtárak archívumában lapuló újságokból összeállítottuk a XX. század történetét, keresve a legizgalmasabb, legfurcsább történeteket. Nagy munka volt, reméljük, szeretni fogjátok.

január, Anglia Szürke köd gomolygott a téren, hangfoszlányok szálltak és tűntek el benne. Aztán hirtelen csend lett, a föltámadó szél kitisztította a londoni levegőt. A tér minden szegletében omnibuszkocsik álltak, a bakon ülő férfiak mellett kék-sárga szalag lobogott az ostornyélen. Még reggel jött a hír, hogy húszezer fácánt osztanak szét köztük.

január, India Egy calcuttai kereskedő szétrakta portékáit a szőnyegen. Az asszony hosszan keresgélt közöttük, hogy megtalálja a megfelelő üdvözlőkártyát, melyet szeretteinek küldhet az új év alkalmából. Végül megállott a szeme az egyiken. Ezt kérem, mondta, s az árus csomagolni kezdte a fél méter hosszú és húsz centi széles elefántcsontlapot. Nem lesz olcsó, mondta tétován az árus, a köszörűs mester fél évig dolgozott rajta. Nem tesz semmit, válaszolt a nő, már így is késve ér oda.

január, Belgium A brüsszeli hóhér megbetegedett, és úgy nézett ki, nem épül föl egyhamar. Hogy el ne veszítse a munkáját, a felesége öltötte magára a csuklyát, és hajtotta végre a kivégzést. Otthon aztán meleg vacsorával várta a férfi, és nem győzött hálálkodni, hogy mit meg nem tesz érte ez a remek asszony.

február, Görögország Athéni asszonyok tanakodtak az asztal körül, melynek végében papírosra jegyzetelt az egyik. Kérvényezzük a tisztelt országgyűléstől, diktálta egy fekete hajú, tüzes szemű nő, szíveskedjen körültekintő rendeletet hozni az agglegények megadóztatása ügyében, merthogy a családi köteléktől való távolmaradás kevésbé költséges, s mivel a képviselők többsége jómódú agglegény, e rendelettel megmutathatnák, képesek maguk fölött is ítélkezni.

február, Kína Egy férfinak, aki a kínai diplomáciában dolgozott, az apró fehérneműkön kívül, összesen kétezer teljes öltözet ruházata volt. Amikor egy februári reggelen belépett a hatalmas gardróbszobába, az ablakon beszökő fényben arra gondolt, hogy annyiféle emberként jelenhet meg a nyilvánosság előtt, ahányféle ruhát ölt magára. A nevét senki nem tudta, mindenki úgy ismerte, hogy az az ember, akinek kétezer öltözet ruhája van.

február, Franciaország Hosszú üldözés után elfogtak egy párizsi asszonyt a gyermekével. Az asszony rövid idő leforgása alatt tizennégyszer római katolikusnak, tizenkétszer protestánsnak kereszteltette a gyermekét. A keresztkomák alkalmanként átlag öt frankot és egy kis ruhát adományoztak az újszülöttnek, aki minden egyes keresztelőn hangosan és kitartóan sírt.

március, Magyarország Mikor a tavasz első sugarai feltűntek a fák ágai között, a férfi elhatározta, hogy leszokik az alkoholról. Egy új receptet próbált ki, amely szerint öt napon át a felkelést követően délelőtt tizenegy, délután három és hat órakor elfogyaszt négy-négy narancsot, és semmit mást. A harmadik napon az jutott eszébe, hogy nem ismer olyan alkoholt, amelyet narancsból készítenek.

március, Ausztrália A házi nyulak elszaporodása komoly veszéllyel fenyegette az országot, a kormány egy vagyont költött az irtással kapcsolatos költségekre. Egy angol vegyész azonban remek találmánnyal állt elő, amelynek segítségével könnyedén szállíthatók az elpusztított állatok a távoli piacokra is. A nyulakat hatalmas tömbökbe fagyasztják, s így a daruk pillanatok alatt telerakják nyúlkockákkal a tengeri hajót.

március, Peru A ház falaiból sugárzott a hőség. A hajnali munka után kábultan ébredt a férfi, az ablakhoz lépett és fölnézett az égre. Nyolc éve nem esett az eső Paytanacban. Aztán egy asszonyt pillantott meg, aki napernyőt tartott a feje fölé. Vagy esernyőt? A férfi megtörölte mindkét szemét. Átaludta volna az első felhőszakadást?

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top