+ Tudomány

Jövőre juthat fel a Puli a Holdra

Ahhoz azonban, hogy Magyarország negyedik nemzetként eszközt juttasson a Holdra, a Puli önereje nem elég, nemzetközi partnerei mellett feltétlen szükségünk van a magyar emberek, cégek és az állam szerepvállalására, anyagi támogatására is.

A Metró Galéria galéria plakátjain keddtől egy hónapon át tekinthető meg a Puli Space magyar űrprojekt, amelynek történetét és céljait egy hónapon át láthatja a közönség a metró M2, M3 és M4 szerelvényeiben.

A kampány célja, hogy bemutassa a Google Lunar XPRIZE (GLXP) versenyét és benne a Puli Space részvételét a nagyközönség, illetve a lehetséges támogatók előtt – emelte ki a kiállítás keddi megnyitóján Pacher Tibor, a Puli csapatvezetője.

A Puli csapata széles körű kampányban mutatja be a világ legnagyobb technológia versenyét, valamint magát a magyar projektet. Ennek célja, hogy 2017. december 31-ig sikeresen végrehajtsa a kiírás szerinti feladatokat: a Holdra eljuttassák a magyar robotot, amelynek legalább 500 métert meg kell tennie az égitest felszínén, és nagy felbontású videót és képeket kell visszaküldenie a Földre.

2015-ben az izraeli SpaceIL és az amerikai Moon Express mutatta be érvényes rakétaindítási szerződését, a többi csapatnak – így a Pulinak is – 2016. december 31-ig kell bemutatnia saját szerződését, ha versenyben akarnak maradni. Ezért a magyar startupnak a holdjáró fejlesztése mellett nemzetközi kapcsolatait is erősítenie kell.

A Metró Galériában mutatkozik be a Puli Space magyar űrprojekt. Fotó: Balogh Zoltán, MTI

A Metró Galériában mutatkozik be a Puli Space magyar űrprojekt. Fotó: Balogh Zoltán, MTI

Pacher Tibor beszámolt arról is, hogy eddig a számos együttműködési megállapodást kötetöttek egyebek mellett a casablancai l’Université Hassan II de Casablanca kötelékébe tartozó l’Ecole Nationale Supérieure d’Electricité et de Mécanique-kal, az Osztrák  Űrfórummal, valamint a Google Lunar XPRIZE versenyen a magyar csapat az egyik legerősebb versenytársával, a pittsburghi Astrobotic csapatával is.

Ahhoz azonban, hogy Magyarország negyedik nemzetként eszközt juttasson a Holdra, a Puli önereje nem elég, nemzetközi partnerei mellett feltétlen szükségünk van a magyar emberek, cégek és az állam szerepvállalására, anyagi támogatására is.

A Puli a Holdra jutást 2017. második felében tervezi megvalósítani, egyik versenytársának leszállóegységén utazva. Jelenleg egy amerikai és egy európai GLXP résztvevő csapattal folynak tárgyalások az úgynevezett „ride sharing”-ről.

A harmincmillió dollár összdíjazású Google Lunar XPRIZE példa nélküli verseny, amely a világ minden táján kihívás elé állítja és inspirálja a mérnököket és a vállalkozókat, hogy kifejlesszék a robotalapú űrkutatás olcsó metódusait. 2007 és 2010 között 16 országból 29 csapat regisztrált, mára tizenhatan maradtak 13 országból, Európát Németország és Olaszország mellett a magyar Puli Space képviseli.     A verseny győztese az a magánerőből finanszírozott csapat lesz, amely sikeresen eljuttat a Holdra egy robotot. Ennek legalább 500 métert meg kell tennie a Hold felszínén, és nagyfelbontású videót és képeket kell visszaküldenie a Földre.

Az első csapat, amelynek ez sikerül, elnyeri a húszmillió dolláros fődíjat, a második csapat pedig ötmillió dollárt kap. Egymillió dollárban részesül az a csapat, amely ösztönzi a sokszínűséget az űrkutatás területén, és négymillió dolláros bónusz díj jár azoknak a csapatoknak, amelyek további technikai feladatokat teljesítenek, például tízszer távolabbra jutnak, túlélik a holdi éjszakát, vagy meglátogatják a korábbi holdmissziók helyszíneit.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top