+ Történelem

Ő volt a világ lelkiismerete – elhunyt Elie Wiesel

Vezető politikusok és véleményformálók emlékeztek meg a tegnap elhunyt Nobel-békedíjasról. Magyar politikus egyelőre nincs közöttük.

Amint arról már több lap is beszámolt, szombaton elhunyt 87 éves korában Elie Wiesel. Holokauszttúlélőként életét a rasszizmus, a diszkrimináció, az elnyomás és a felejtés elleni küzdelemnek szentelte. Politikai és közírói munkájáért több ízben kitüntették, 1986-ban pedig a német országház előterjesztésére megkapja a Nobel-békedíjat.

Németország legsötétebb óráinak tanújaként ébren tartotta az emlékezetet, és mindenek előtt óva intette a fiatalságot a szélsőjobb és az idegengyűlölet veszélyeitől

mondta Joachim Gauck, Németország szövetségi elnöke.

elie wiesel2

Az amerikai elnök, Barack Obama Wieselt mint „korunk egyik legfontosabb morális hangját”, mint a „világ lelkiismeretét” méltatta.

Francois Hollande, francia államelnök megemlékezése szerint Wiesel „nagy humanista és a béke lankadatlan védelmezője” volt.

Az Oscar-díjas George Clooney pedig arra a holokauszttúlélő humanitárius harcának folytatására szólított föl. Mint mondja, Wiesel „a mi fájdalmunkat, a mi bűnünket, a mi felelősségünket hordozta a vállán generációkon keresztül”.

Az MTI híradása szerint egyelőre sem a magyar állam, sem magyar politikus még nem emlékezett meg az elhunytról.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top