+ Irodalom

Először kapott libanoni irodalmi díjat magyar költő

A Naaman-díjat olyan egyéni hangú, jellegzetes, saját stílust teremtő, nemzetközi szinten is kiemelkedő szépirodalmi műveket létrehozó alkotóknak ítélik oda, akik alkotásaikban és közéleti szerepvállalásukban is kiállnak az egyenlőség, a szabadság eszméi mellett, és akik mélyen elkötelezettek az emberi jogok és általános emberi értékek fejlesztése és gazdagítása mellett.

Pallai Károly Sándor költő, műfordító, irodalomtörténész is a libanoni Naji Naaman Nemzetközi Irodalmi Díj (جوائز ناجي نعمان الأدبيَّة) idei kitüntetettjei között van. A díj 14 éves története során első alkalommal nyerte el a rangos elismerést magyar költő. A Naaman-díjat olyan egyéni hangú, jellegzetes, saját stílust teremtő, nemzetközi szinten is kiemelkedő szépirodalmi műveket létrehozó alkotóknak ítélik oda, akik alkotásaikban és közéleti szerepvállalásukban is kiállnak az egyenlőség, a szabadság eszméi mellett, és akik mélyen elkötelezettek az emberi jogok és általános emberi értékek fejlesztése és gazdagítása mellett. Az angol, francia vagy arab nyelvű könyveket, kéziratokat díjazó alapítványhoz minden évben több ezer pályamű érkezik. Károly Hongrie-poème (Magyarország-vers) című, francia nyelvű versciklusában hazánk múltjával, jelenével, jövőjével, a komoly és sokszor terhes, nem kellőképpen feldolgozott történelmi hagyatékkal, valamint az identitás kérdésével foglalkozik mélyrehatóan. Művét olyan kiemelkedőnek találta a zsűri, hogy javaslatukra a kuratórium a kitüntetés egy új kategóriáját alapította meg a költemény elismerésére, így részesült Károly Géniusz-díjban, mely első alkalommal került odaítélésre. Ez elismerés fennállásának közel másfél évtizedes története során erre még nem volt példa.

Az elismerés alapítója az 1954-es, libanoni születésű Naji Naaman költő, humanista, filantróp, aki munkája során legfontosabb céljának mindig is az irodalom, és az általános emberi kultúra fejlesztését, gazdagítását tartotta. 1991-ben hozott létre ingyenes irodalmi könyvsorozatot, melynek keretében a világ minden tájáról származó szerzők több száz könyvét adta ki. Kioszkokat hozott létre a könyvek terjesztésére, nyilvános könyvtárat alapított, kulturális, irodalmi eseményeket szervezett. Ragaszkodott hozzá, hogy egy központi költségvetéstől és állami támogatástól független, nonprofit szervezetet alapítson a kultúra szolgálatára. Naji Naaman irodalomszervező, kultúratámogató tevékenységét számos nemzetközi elismeréssel díjazták már.

A Naji Naaman-díjra 2016-ban több mint 2100 pályamű érkezett, 60-nál is több ország költőitől, íróitól. A díjazottak műveit kiadványsorozatai keretében terjeszti az alapítvány, és a kitüntetettek a Naaman Kultúra Háza örökös tiszteletbeli tagságát is elnyerik.

Pallai Károly Sándor idén több rangos elismerésben is részesült már. Több mint 20000 jelentkező közül választották be a kivételes (1 a 10000-ből) kognitív tehetségeket azonosító és támogató Magyar Templeton Programba. A Nemzeti Tehetség Program ösztöndíjasa irodalomtörténészi, műfordítói, költői munkája elismeréseként a kitüntetés történetének legfiatalabb díjazottjaként májusban átvehette a Szabó Lőrinc-díjat is. Az elismerésben az irodalomtudományhoz való nemzetközi szintű kutatói hozzájárulása, külföldön is elismert költői műve, valamint kiemelkedő műfordítói tevékenysége nyomán részesült, melyek révén számos területen és fórumon népszerűsíti a hazai tudományosságot és irodalmat világszerte.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top