+ Zene

Elhunyt Vasvári Pál

Az 1980-as évek közepén zeneszerzőként és hangszerelőként is működött Krzesimir Debskivel alkotott zenekarában, majd 1986-ban Szakcsi Lakatos Bélával megala

Vasvári Pál zenész 59 éves korában, alig egy hónappal a születésnapja után, június 23-án lefeküdt a szokásos délutáni pihenőjére, amiből már soha nem ébredt fel.

A basszusgitáros nemcsak zenészként volt a magyar jazzélet fontos alakja, de olyan lelki mozgatórugóként is, aki rendkívüli érzékkel tudta segíteni és helyzetbe hozni zenésztársait úgy a színpadon, mint az életben. – írt a fidelio.hu.

Mielőtt Vasvári Pál befejezte Berkes Balázs irányítása alatt folytatott tanulmányait a Bartók Béla Konzervatóriumban, már számos jazz-zenekar tagjaként koncertezett. Tagja volt a Rákfogónak (többek közt Füsti Balogh Gáborral és Tony Lakatossal) és a Bacillus együttesnek (ahol Gárdonyi László és szintén Tony Lakatos voltak partnerei). Utóbbival lemezfelvételeket készített és nagy sikerű nyugat-európai koncertturnén vett részt.

Az 1980-as évek közepén zeneszerzőként és hangszerelőként is működött Krzesimir Debskivel alkotott zenekarában, majd 1986-ban Szakcsi Lakatos Bélával megalakították a Magyar Jazz Quartetet. 1989-től Csepregi Gyulával az In Line együttes vezetője, amellyel bejárta Magyarországot és Európát, lemezeket vett fel és olyan neves vendégművészeket üdvözölhetett partnereként, mint Dave Samuels és Alex Acuna.

Vasvári saját produkcióiba is rendszeresen hívott külföldi muzsikusokat, így a stúdióban és a színpadon is dolgozott együtt Bernard Maselivel, Mike Sternnel, Russell Ferrantéval és Paco Seryvel.

Akusztikus formációját, a Vasvári String Triót 2001-ben hozta létre Birta Miklós gitárossal és Frankie Látó hegedűssel.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Miklós Oláh szerint:

    Ismertem személyesen. Nagyon jó fej volt, és kitűnő zenész.
    Nyugodjon békében!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top