+ Tudomány

Negyvenéves magzatot találtak egy nő hasában

Az orvos elmondta az ilyen esetek szörnyen ritkák, majd hozzátette, akkor következhet be, ha a megtermékenyült petesejt nem ágyazódik be a méhfalba, hanem egy másik helyen kezd fejlődni.

A 82 éves bogotai asszony csak azért ment orvoshoz, hogy kiderítsék, miért szenved állandó hasfájástól.
A Kolumbiában élő idős asszonynak fogalma sem volt róla, hogy internetes szenzáció lesz belőle, amikor évtizedek óta szűnni nem akaró hasfájásával végre orvoshoz ment. Sőt, az igazat megvallva még a 82 éves nő orvosa sem gondolta, hogy az asszony esete különleges lesz. Az orvos először baktériumfertőzésre gyanakodott, ám amikor az erre adott gyógyszerek hatástalannak bizonyultak, és további vizsgálatot rendelt el, valami rendkívülit talált.

Dr. Kemer Ramirez a kolumbiai NTD televíziónak elmondta, miután alaposabban megvizsgálta páciensét, valami rendelleneset tapintott az asszony hasába. Azt gondolta epekő, ám amikor ultrahangra küldte a betegét kiderült, hogy az, aminek epekőnek hitt nem más, mint egy legalább 40 éves, megkövesedett magzat, egy úgynevezett litopedion.

Az orvos elmondta az ilyen esetek szörnyen ritkák, majd hozzátette, akkor következhet be, ha a megtermékenyült petesejt nem ágyazódik be a méhfalba, hanem egy másik helyen kezd fejlődni. Jelen esetben az asszony beleihez tapadt, de előfordul az is, hogy a magzat a hasfalhoz, vagy egyéb belső szervhez nő hozzá, megkövesedik és évekig az anya szervezetében marad.

Az orvosok felvételein jól látszik a ki nem fejlődött magzat – Forrás: Daily Mail

Dr. Ramirez elmondta, az idős asszonyt időközben átszállították egy másik kórházba, ahol a közeljövőben eltávolítják majd a litopediát.

Nem a bogotai asszony az első, akinél évtizedes kőmagzatot kell eltávolítani: 2009-ben egy 92 éves kínai asszony testében találtak egy legalább 60 éves magzatot. Az első dokumentált eset pedig egy 68 éves francia nőhöz, Madame Colombe Chatri nevéhez kötődik, akinél csak a boncolás után derült ki, hogy egy teljesen kifejlődött kőmagzatot hordott 28 éven keresztül.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top