+ Zene

Világhírű dzsesszgitáros lép fel a Margitszigeten

Az amerikai sztár Alegre Correa brazil gitáros, valamint Horváth Kornél ütőhangszeres és Dörnyei Gábor dobos társaságában július 3-án, vasárnap játszik a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Először lép fel Magyarországon Stanley Jordan világhírű dzsesszgitáros. Az amerikai sztár Alegre Correa brazil gitáros, valamint Horváth Kornél ütőhangszeres és Dörnyei Gábor dobos társaságában július 3-án, vasárnap játszik a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Stanley Jordan olasz menedzsere keresett meg egy közös produkció ötletével, ami számomra óriási öröm és megtiszteltetés, hiszen ő egészen különleges alakja a dzsesszvilágnak. A nyolcvanas évek közepén robbant be az élvonalba, egyedi játékfelfogásával, stílusával, kétkezes tapping technikájával.

– mondta Horváth Kornél. A produkció, amely a Budapesti Nyári Fesztivál keretében lesz látható, a szervezés során kiegészült Alegre Correa Bécsben élő brazil gitárossal – vele Horváth Kornél 2010-ben készített közös lemezt Songs of Moment címmel -, valamint Dörnyei Gábor Londonban élő dobossal, aki tHUNder néven több mint tíz éve duóban játszik az ütőhangszeressel. A koncert 21. századi kamarazenéjében az amerikai, a brazil, az afro és az európai zenekultúra keveredik.

Nem idegen Stanley Jordantől a kétgitáros felállás, hiszen legutóbbi anyagát, a tavaly megjelent Duetset Kevin Eubanks gitárossal duóban rögzítette. Stanley mindannyiunknak elküldte a tizenöt kompozícióból álló repertoárt, amely az 1985-ös Magic Touch című legendás lemeztől kezdve három évtized munkásságát öleli át. Játszunk pop- és rockfeldolgozásokat is, lesz Michael Jackson- és Led Zeppelin-szám, emellett Alegre szerzeményeiből, valamint a tHUNder műsorából adunk elő két-két darabot. A csapat már június 30-án Pesten lesz teljes létszámban, úgyhogy két teljes napot fogunk gyakorolni.

– mesélte Horváth Kornél, a magyar zenei élet elismert, egyik legfoglalkoztatottabb szereplője. A most 56 éves Stanley Jordan említett 1985-ös albuma rekordot jelentő 51 héten át vezette a Billboard dzsesszlistáját és az Egyesült Államokban a műfajban kiugrónak számító félmillió példányban kelt el. A gitáros speciális tapping touch technikájával párhuzamosan képes dallamot és akkordokat játszani, sokszor játszik egyszerre két különböző gitáron vagy gitáron és zongorán. Virtuozitását elképesztő kreativitással párosítja, zenéjéből melegség és érzékenység árad. Zeneterápiával is foglalkozik. Hat kontinens hatvan országában lépett már fel, partnere volt a színpadon Art Blakey, Stanley Clarke, Kenny Rogers és Dizzy Gillespie is. A szintén 56 éves Alegre Correa 2005-től 2007-ig tagja volt a legendás Joe Zawinul Syndicate-nek; a Syndicate zenekarral Zawinul emlékére készített 2009-es lemezért Grammy-díjat kaptak.

A 61 éves Kossuth-díjas Horváth Kornél több mint kétszáz lemezen működött közre. Közismert a Trio Stendhal tagjaként lett a nyolcvanas évek végén, azóta külföldi sztárokkal, köztük Randy Breckerrel, Al DiMeolával és Tommy Campbellel játszott együtt. A 38 éves Dörnyei Gábor Magyarországon volt az év dobosa, kapott eMeRTon-díjat, jelenleg Londonban tanít a Kortárs Zeneművészeti Akadémián és játszik a Queen – We Will Rock You című darabban.

Horváth Kornél kitért arra, hogy a mostani produkcióban a gitározás mellett Stanley Jordan zongorázni és énekelni fog, Alegre Correa pedig szintén énekel, valamint ütőhangszereket szólaltat meg. A többek között kongán, bongón, gatodrumon, chekerén, udun és hangen játszó Horváth Kornél tizenöt-húsz különböző ütőhangszerrel készül a koncertre, és a tervek szerint elektromos dobot is fog használni.

A zenész elmondta, hogy Stanley Jordan menedzsmentje már a produkció folytatásán gondolkodik, így közös turné és stúdiófelvétel is elképzelhető. Horváth Kornél beszámolt arról, hogy a következő hónapokban Zorán zenekarának tagjaként lesznek fellépései, kvartettjével ott lesz a csíkszeredai Dob-Ban nemzetközi ritmusfesztiválon, a tHUNder duóval pedig a tervek szerint szeptemberben Thaiföld, Kína, Tajvan és Japán érintésével ázsiai turnéra indulnak, amelyen ütőhangszeres és dobkurzusokat is tartanak.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top