+ Képzőművészet

Megnyílt a Balassi Intézet 1956-os kiállítása

Fotók, hanganyagok, korabeli napló-, levél- és irodalmi töredékek segítségével idézi meg 1956 emlékét a Balassi Intézet Hajnalodik – 1956-2016 című kiállítása.

Fotók, hanganyagok, korabeli napló-, levél- és irodalmi töredékek segítségével idézi meg 1956 emlékét a Balassi Intézet Hajnalodik – 1956-2016 című kiállítása, amely szombaton, a Múzeumok éjszakáján nyílt meg az intézmény Gellért-hegyi otthonában. Schmidt Mária, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékévének kormánybiztosa megnyitó beszédében emlékeztetett: a szabadság olyan kincs, amelyet csak azok tudnak értékelni, akik megélték a hiányát.

A magyar társadalom harmada már a rendszerváltás után született, a szabadság ezért számára természetes.

– jegyezte meg, hozzátéve: ha azonban a haza nem szabad, senki sem lehet szabad. Ezt ismerték fel 1956 hősei, akik a nemzeti függetlenség követelésében mindannyian egyek voltak – mutatott rá Schmidt Mária.

A kormánybiztos szerint az a tizenkét nap, amely 1956-ban a magyaroknak a szabadságból jutott a szovjet megszállók támadásáig, olyan euforikus élményt jelentett, hogy máig eleven a forradalom minden résztvevőjében. Ezek a nemzeti közösség legfontosabb, legdicsőbb emlékei; az 1956-os hősöket a márciusi ifjak mellé kell helyezni – hangsúlyozta a Schmidt Mária.

Hammerstein Judit, a Balassi Intézet főigazgatója elmondta: a kiállítás központi gondolata az emlékezés, az emlékezés sajátos mechanizmusa, ezért a kurátorok az emléktöredékeket és az azok révén feltörő érzelmeket állították a középpontba. A szervezők közlése szerint az egyedi tervezésű, az intézet hatalmas galériájának léptékét követő installációk segítségével bemutatott fotók, hanganyagok, korabeli napló-, levél- és irodalmi töredékek biztosítják az egyedülálló élményt a tárlat látogatóinak.

Az érzelmek kutatása a közelmúlt történeti vizsgálódásaiban is egyre jelentősebb szerepet kap, ehhez a trendhez igyekszik kapcsolódni a kiállítás a maga eszközeivel, bemutatni a részben ismert tényszerű elemek mellett az eseményekben megjelenő – jórészt pozitív – érzelmeket – tájékoztattak a szervezők.

Hammerstein Judit elmondta: a Budapesten november 20-ig látható tárlat több külföldi magyar intézetben is bemutatkozik majd. A magyar szabadság éve programsorozat keretében megvalósuló kiállítást az 1956-os Emlékbizottság támogatta. A tárlatot Czakó Zsolt tipográfus, grafikus tervezte, a kiállítás kurátorai Bodnár Zita, Simándi Irén és Tulipán Éva.

A megnyitót követően a Balassi Intézetben Balázs János Liszt- és Junior Prima Díjas zongoraművész adott koncertet, Chopin, Liszt, Kodály, Bartók és Dubrovay forradalmi hangulatú művei csendültek fel.

 

A nyitókép forrása: Facebook/ Balassi Intézet

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top