+ Színház

A nyúl filozófiája

Ez az állat egész élete alatt fél. Nincs olyan pillanat, amikor kikapcsolhatna, amikor félretehetné egy másodpercre a félelmet. Fél evés közben, fél séta közben, fél szex közben, fél, míg meg nem hal. Az odúban is fél, jön a görény, jön a nyest. Ez van a szemében… – írja Kiss Csaba Farö szigetéről.

Írta: Kiss Csaba

Ma is meglátogatott a nyúl. Minden második nap erre jár, megnézi, hogy vagyok. Néha a róka is betekint az ablakon. Nyilván a nyulat keresi. Aztán vannak derékig érő hangyabolyok, nagyfejű, céltudatos hangyákkal. A létezés három formája. Első a nyúl.

nyúlfilozófia2

Olvastam valahol, hogy a töprengő északi ember, kinek élete – a természet lassúbb tempója miatt – viszonylag egyhangúan telik, különösen tehetséges abban, hogy a részletekbe belefeledkezzen. Néha én is ezen kapom magam, a harmadik hete faroi lakos. Nézem a tengert, alig hullámzik, az erdőben ág sem moccan, viszonylag kevés a madár, többnyire csend van, az időjárás is lassan változik – két napig esik, három napig süt.

Ülök az ablakban. Nézem a nyulat, látom riadt szemét. Minden sejtje figyel, gyorsan rág, megmered, mozdul egyet, figyel, rág.

És hirtelen belém sajdul a nyúllal való mélységes együttérzés. Ez az állat egész élete alatt fél. Nincs olyan pillanat, amikor kikapcsolhatna, amikor félretehetné egy másodpercre a félelmet. Fél evés közben, fél séta közben, fél szex közben, fél, míg meg nem hal. Az odúban is fél, jön a görény, jön a nyest. Ez van a szemében… hatalmas, gömbölyű, fekete szeme van, hogy minden irányból beengedje a fénysugarakat – ha mozdul valami, máris rohan. A füle folyton mozog, tele van idegekkel, hajszálerekkel, minden neszt észlel. És rohan. A második képen három füle van. Annyira fél. Kattant a fényképezőgép. Meghallotta. Felállt. Nyakán görcsbe szaladt a laza bőr. Fordult, visszanézett. Az egész világ ellenség. Nincs megállás, nincs szusszanás, nincs alku a sorssal. Fél, míg a halál meg nem menti tőle. És mindig a nyúl veszít.

nyúlfilozófia3

Mégis játszik. Ma két nyúl futott a bicikli mellett a réten. Nem láttak, a szél felőlük fújt. Nem éreztek. És akkora öröm volt a mozgásukban, amekkorát csak a mindig félő lények képesek megélni.

nyúlfilozófia4

nyúlfilozófia5Megálltam, néztem, ahogy eltűntek a bozótban. Előttem egy tócsa, két napig esett. S lám, nem épp Tarkovszkijról beszéltünk tegnap! Vannak képek, hangulatok, amelyek egy életen át elkísérnek.

Este későig világos van. Ettől nagyon hosszúnak tűnik a nap. Ez a kép a trolljárta erdőről negyed tizenegykor készült.

Holnap Liv Ullman tengernéző szobája… aztán még két mese, és vége.

Itt az összes részt olvashatod.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top