+ Színház

Megértettük, mi a titka Farö szigetének

1990-ig a sziget a külföldiek számára tiltott volt. Egy lehallgatóállomás működött itt. A történelem fintora, hogy Tarkovszkij itt akarta forgatni utolsó filmjét, az Áldozathozatalt – de nem engedélyezték, mivelhogy külföldi. A Zóna elkísérte.

FARO titka – ahol minden ember számít

Egyötöde Budapestnek. 6 km széltében, 18 hosszában. 497 ember lakja, és kb. 5000 birka. (Neve is ez: JUH-sziget) Nyáron jön ehhez 7-8 ezer nyaraló.

És mégis, szelleme, kultúrája, történelme, művészete, irodalma – saját világa van. Ötszáz embernek? Nálunk az utcában él ennyi. Nemrég rájöttem a titok nyitjára. Bergman egyik polcán három vaskos kötetet találtam. (Fenti kép)

FARO – cikkek, térképek, fotók, emlékek . Minden kép alatt név szerint felsorolva mindenki, aki rajta van. Nem csak annyi, hogy tanulók 1903-ból, vagy munkások 1927-ből vagy hajótöröttek 1618-ból. Hanem mindenki megnevezve. Számontartva, nem elfelejtve. Név szerint minden egyes ember – Bergman dokumentumfilmjében is az volt a lényeg, hogy emberek voltak, nem szociológiai alanyok.

Farötitika2

Nem Bergman véleményéhez járultak hozzá – hanem a saját történetüket adták. Volt egy nő, aki kb. 3 percig mesélte, hogy eltörött a lába, de mivel tél volt és nem volt senki a közelben, bekúszott a szobába, befeküdt az ágyba és várta, hogy a csont beforrjon. Két gyereke 10 és 12 évesek ellátták magukat és őt is, a csont két hónap alatt beforrt, addig ki is tavaszodott, lehetett menni szántani. És Bergman kamerája hosszan, lenyűgözve veszi ennek a kemény vonású, végig nevető asszonynak a történetét. Többet értettem meg a szigetből, mintha három -ológus körbeesszézte volna. És láttam a szántóföldeket – csupa kavics, kő, szikla. Főleg rozst termesztenek, a búza nem élne meg. (ld. magvető)

Farötitika3

Faro egyik hőstörténete is ilyen – Kautatavlan. A középkori alapokon épült templomban van egy kép, és hozzá egy ének. Tucatnyi férfit (név szerint felsorolva) magával ragadott egy jégtábla. Két hétig hányódtak, sodródtak, nyers fókát ettek, jeget ittak, se tüzük, se takarójuk nem volt. Csak istenben bízhattak – aki meg is mentette őket. Tiszta, praktikusan nemes történet. Küzdésről, bízásról. A Faro-i mítosz része. Emberi mesék sorozata.

Farötitika4

1990-ig a sziget a külföldiek számára tiltott volt. Egy lehallgatóállomás működött itt. A történelem fintora, hogy Tarkovszkij itt akarta forgatni utolsó filmjét, az Áldozathozatalt – de nem engedélyezték, mivelhogy külföldi. A Zóna elkísérte.

Egy aszteroidát is elneveztek Faro-ról, a 9358-ast, ha felnézel az égre, láthatod. (Nagyon tiszta éjszakákon)

És Bergman is itt nyugszik a Templom mellett, feleségével Ingrid von Rosennel együtt. (Halálának éve, 1995 feketével áthúzva a szívecskés ajtón)

Farötitika5

Farötitika7

A temető egyszerű. Kövek, fű.

Farötitika6

Holnap a Nyúl filozófiája (ma elkaptam végre – fotón persze)

Itt az összes részt olvashatod.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top