+ Tudomány

Nagy előrelépés a mellrák megelőzésében

A tanulmányt, amelyben az ausztrál kConFab és az amerikai Amgen biotechnológiai vállalat szakemberei is közreműködtek, a Nature Medicine folyóirat hétfőn megjelent számában tették közzé.

Ausztrál kutatók felfedezték, hogy egy csontritkulást kezelő gyógyszer ígéretes lehet a mellrák megelőzésében a BRCA1 génmutációt hordozó nők esetében.

A hibás BRCA1 génnel bíró nőknél magas az agresszív mellrák kialakulásának a kockázata. Jelenleg a génmutációt hordozó számos nő a mellszövetek és a petefészkek eltávolítása mellett dönt azért, hogy csökkentse a mell- és a petefészekrák kialakulásának kockázatát.

Miután hajszálpontosan megállapították, hogy mely sejtek okozzák a mellrák kialakulását a hibás gént hordozó nőknél, az ausztráliai Walter és Eliza Hall Intézet kutatói felismerték, hogy a csontritkulás elleni denoszumab hatóanyag képes lehet megelőzni a mellrák kifejlődését.

A tanulmányt, amelyben az ausztrál kConFab és az amerikai Amgen biotechnológiai vállalat szakemberei is közreműködtek, a Nature Medicine folyóirat hétfőn megjelent számában tették közzé.

Az ausztrál kutatók a hibás BRCA1 gént hordozó nők mellszöveteinek mintáit felhasználva állapították meg, hogy mely sejtek okozzák a mellrák kifejlődését, és felismerték, hogy a rák előtti sejteket ugyanaz a fehérje táplálja, mint a csontritkulást okozó csontmegsemmisítő sejteket. A denoszumab hatóanyag, amely a csontritkulásban a csontfelszívódásért felelős oszteoklaszt sejtek aktiválódását gátolja, a mellráksejtekkel végzett laboratóriumi kísérletekben, majd később egereknél meggátolta a daganat kialakulását.

Úgy véljük, hogy ez a stratégia késleltetheti vagy megelőzheti a mellrákot a BRCA1 hibás gént hordozó nőknél. Már megkezdődtek a klinikai próbák, hogy tovább vizsgáljuk felfedezésünket

– idézte Geoff Lindemant, az intézet professzorát a phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál.

Ez nagyon fontos felfedezés lehet a BRCA1 hibás gént hordozó nők számára, akiknek kevés választásuk van a rák megelőzésére.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top