+ Zene

A francia kultúra bevonul Budapestre

A francia kultúra az idei témája a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Müpa közös szervezésű, szeptember 21. és 28. között zajló Európai Hidak fesztiváljának.

A francia kultúra az idei témája a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) és a Müpa közös szervezésű, szeptember 21. és 28. között zajló Európai Hidak fesztiváljának.

Az eseménysorozat programjában a BFZ a francia zene sokszínű arcát mutatja meg a ritkán hallott barokk dallamoktól kezdve a modernig. A szeptember 21-i nyitókoncerten Michel Legrand lép fel triójával, az öt Grammy-díjjal elismert zongorista és zeneszerző kifejezetten a magyar közönség számára összeállított koncertjén Szőke Nikoletta is énekel.

Szeptember 22-én a BFZ barokk együttese Hervé Niquet vezényletével Campra, Rebel és Rameau zenéjét játssza Chantal Santon-Jeffery (szoprán) közreműködésével.

A BFZ szeptember 23-án, 24-én és 26-án időutazásra invitálja az érdeklődőket a 19. és 20. századi Montmartre művészvilágába: Debussy és Ravel mellett Erik Satie és Henri Dutilleux művei hallhatók Ning Feng hegedűművész közreműködésével. A BFZ szeptember 25-i kortárs zenei koncertjén Dutilleux, Gérard Grisey és Georges Aperghis alkotásai szólalnak meg, fellép Sonia Wieder-Atherton csellóművész és Francoise Rivalland cimbalomművész.

Szeptember 24-én a francia világzenei újhullám punkos lendületét, a harmonikás bal-musette műfajt és a manouche jazz hagyományait ötvöző breton zenekar, a La Gapette ad koncertet. Szeptember 27-én Jean-Luc Ponty hegedűvirtuóz dzsessz-zenész és együttese szórakoztatja az érdeklődőket.

A fesztivál szeptember 28-i zárókoncertjén Juliette Gréco énekes lép színpadra, a legendás művészt a koncerten állandó muzsikuspartnere, Jean-Louis Matinier kíséri harmonikán.

Irodalmi performansz-est várja az érdeklődőket szeptember 26-án Transzakció címmel, a Párizsban alapított, majd Budapestre telepített Magyar Műhely szellemiségének jegyében. Szeptember 23-án a Gergye Krisztián Társulat Lautrec táncolni fog című előadásának bemutatóján az 1900-as évek Montmartre-jának atmoszférája elevenedik meg.

A fesztivál családi programján Igor Stravinsky francia svájci tartózkodásának egyik legjelentősebb munkája, A katona története elevenedik meg eredeti nyelven, magyar felirattal.

Az Európai Hidak fesztivál negyedik alkalommal állítja a figyelem középpontjába az európai identitást egy-egy ország kultúráján keresztül. Az eseménysorozat művészetpedagógiai foglalkozások, kerekasztal-beszélgetés és kiállítás segítségével is igyekszik minél szélesebb közönséggel megismertetni a francia kultúra jellegzetességeit, legfrissebb irányzatait.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top