+ művészet & politika

Lebukott a nagy amerikai műkincsrabló

A kétszáz műkincs zömét egy 2007-ben kezdődött átfogó akció során foglalták le, miután a különleges amerikai nyomozóhatóság (HSI) ügynökei tippet kaptak egy gyanús szállítmányról, amelyet Szubhas Kapúr, az Art of the Past galéria tulajdonosa rendelt meg.

Kétszáz lopott műkincset, köztük kétezer éves műtárgyakat ad vissza az Egyesült Államok Indiának – adta hírül a The Economic Times indiai lap online kiadása kedden.

A műkincsek értéke a becslések szerint százmillió dollárra (27 milliárd forintra) rúg. A vallási szobrokat, terrakotta és bronz tárgyakat India fontos vallási, műemléki helyszíneiről lopták el.

A műtárgyak hivatalos átadásán, amelyet a washingtoni Blair House-ban, az elnöki vendégházban rendeztek meg, Narendra Modi indiai kormányfő is jelen volt.

A hindi nyelven megszólaló miniszterelnök elmondta, hogy az utóbbi két évben több országból is kapott vissza India olyan műkincseket, amelyek illegális úton jutottak ki az országból. Modi köszönetet mondott Barack Obama elnöknek, hogy visszaszolgáltatják az Amerikába került kincseket, amelyek India kulturális örökségéhez tartoznak.

Mint mondta, Indiába nagyon sok turista érkezik, akiket nemcsak az ország modern oldala, hanem a történelmi öröksége is vonz.

Ezeket a kincseket az egész világ élvezheti. A technológia a segítségünkre lehet, hogy megtaláljuk azokat, akik illegálisan kereskednek a lopott műkincsekkel.

India washingtoni nagykövete elmondta, hogy hétfőn hivatalosan 12 műtárgyat vettek át a hatóságoktól, és a többi műkincs átadása is folyamatban van.

Az Indiába visszatérő műtárgyak között van a hindu költő Saint Mánikkavicsavakar 1,5 millió dollár értékűre becsült szobra a dél-indiai Csola-dinasztia korából, amit a csennai Szivan templomból loptak el.

Loretta Lynch amerikai igazságügy-miniszter, a műkincsek átadásával kapcsolatban kifejtette: reményei szerint a tárgyak hazatérésével kifejezhetik az indiai kultúra és az indiai nép iránti tiszteletüket, és erősítik a két ország közötti együttműködés szálait.

A kétszáz műkincs zömét egy 2007-ben kezdődött átfogó akció során foglalták le, miután a különleges amerikai nyomozóhatóság (HSI) ügynökei tippet kaptak egy gyanús szállítmányról, amelyet Szubhas Kapúr, az Art of the Past galéria tulajdonosa rendelt meg. Mint kiderült, a szállítmányban számos ritka antikvitás volt. A nyomozók a korábban New Yorkban élő galériatulajdonossal kapcsolatba hozható raktárakat is átkutattak. Kapúr jelenleg Indiában ül vizsgálati fogságban, ugyanis számos országból származó több tízmillió dollár értékű műkincs eltulajdonításával vádolják.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top