+ Életmód

Visszatartja-e a szexuális bűncselekménytől a püspököket Ferenc pápa rendelete?

Az áldozatok szerint a bűncselekményeket eltusoló püspökök a bántalmazó egyházi személyeket inkább áthelyezik egy másik plébániára, mint hogy jelentsék őket a rendőrségnek.

Ferenc pápa lehetővé tette a szexuális bűncselekményeket elkövető egyházi személyek tetteit eltusoló, az ilyen ügyekben „hanyag” püspökök elmozdítását egy szombaton kihirdetett rendelkezéssel.

Az egyházjog már eddig is lehetővé tette a püspökök elmozdítását „súlyos okokra” hivatkozva. Ferenc pápa úgy fogalmazott, a rendelkezéssel pontosítani kívánta ezeket a „súlyos okokat”.

A püspököket ezentúl el lehet mozdítani tisztségükből, ha bűnösnek találják őket kötelességmulasztás vádjában a kiskorúak ellen elkövetett szexuális bűncselekmények ügyében.

Az egyházi személyek szexuális bántalmazásainak áldozatai régóta azt követelték, hogy a püspököket is felelősségre vonja az egyház, ha nem védelmezték nyájukat a pedofiloktól. Az áldozatok szerint a bűncselekményeket eltusoló püspökök a bántalmazó egyházi személyeket inkább áthelyezik egy másik plébániára, mint hogy jelentsék őket a rendőrségnek.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top