+ Színház

Szellemzsugorító időben életmegtartó erőt jelentett – Száz éve született Téri Árpád

Embert megalázó, szellemzsugorító időben Téri Árpád emberi és művészi tisztessége nemcsak nekünk, színészeknek, hanem a társulatnak is életmegtartó erőt jelentett – írta hajdan a száz éve született művészről Mensáros László.

Embert megalázó, szellemzsugorító időben Téri Árpád emberi és művészi tisztessége nemcsak nekünk, színészeknek, hanem a társulatnak is életmegtartó erőt jelentett. (Mensáros László)

Száz éve született Téri Árpád, a magyar színháztörténet kiemelkedő alakja. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet virtuálisan bejárható kiállítással emlékezik meg róla. A kiállítás Füle Péter, Gajdó Tamás, Perjési Éva és Szabó Attila közreműködésével készült, a fényképeket Téri Sándor színművész, Téri Árpád fia bocsátotta az intézet rendelkezésére.

Téri Árpád színészként, színházvezetőként és -szervezőként, rendezőként is jelentős életművet hagyott hátra. 1950-ben bízták meg az államosított Debreceni Csokonai Színház igazgatásával. Kiváló társulatot vitt, számos fiatal tehetséget fedezett fel, kitűnő előadásokat láthatott a közönség. Az ő idejében játszott Debrecenben Latinovits Zoltán, Márkus László, Mensáros László és Soós Imre. 1955-ben így írt a debreceni évekről: „Ez az utolsó öt esztendő volt életem legnehezebb, de leggazdagabb időszaka.” A színháztörténészek, visszaemlékezések pedig Téri igazgatásának időszakát a Csokonai Színház államosítás utáni legszebb, legjelentősebb fejezetének minősítik.

teri-palyakezdes1

Hármas funkciót vállalva lett Debrecenben igazgató. Ugyanúgy, mint a korábbi nagy magántársulatok vezetői (Kótsi Patkó Jánostól Krecsányi Ignácon, Kardoss Gézán és másokon át Beleznay Unger Istvánig), vagy a fővárosi vezető művészek (például Major Tamás, Várkonyi Zoltán) színészként, rendezőként és igazgatóként is működni akart.

1957-től a Madách Színház igazgatója volt, 1958-tól a Nemzeti Színházban játszott, 1963-tól a szolnoki Szigligeti Színház főrendezője volt. 1965-től haláláig a József Attila Színházban játszott. Nagyszerű megformálója volt nagyobb jellemszerepeknek, vígjátéki figuráknak és epizódszerepeknek is.

teri-palyakezdes

Téri Árpád 1982. december 4-én hunyt el. Jelentősége […] országos mércével mérhető. Nem véletlen, hogy a debreceni Téri-szobor kezdeményezője és kiharcolója, Mensáros László szoboralapítványi felhívásában így fogalmazott: „embert megalázó, szellemzsugorító időben Téri Árpád emberi és művészi tisztessége nemcsak nekünk, színészeknek, hanem a társulatnak is életmegtartó erőt jelentett”.

A DIREKTOR – Száz éve született Téri Árpád című kiállítás a linkre kattintva tekinthető meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top