+ Interjú

Olvasók Boltja – emberlépték Újlipótvárosban

A Vígszínház mellett, a Pannónia utcán kifelé haladva találhatjuk azt a könyvesboltot, mely úgy tud nagyon mai lenni, hogy közben nem vesztette el az értékeket, melyek a régi üzletek lelkét adták.

Bár nem Újlipótvárosban lakom, mégis, ha a környéken van dolgom, be-benézek az Olvasók Boltjába, mert ezt a helyet lehet kedvelni. Nem egy csendesen halódó eldugott lyuk, és nem is egy óriási giga-üzlet, ahol az eladók a műszak kezdetén a szekrényben hagyják a személyiségüket. Az Olvasók Boltja egyszerűen emberléptékű, s már csak ezért is megérdemel néhány kérdést.

– Maga a bolt 2005 óta létezik – meséli Pálvölgyi Viktor a bolt vezetője –, eleinte a Váci utcában, a Millennium Center nevű szellemplázában kínlódtunk, aztán több évnyi gondolkodás után 2013-ban települtünk át Újlipótvárosba. Azóta minden szempontból a „helyünkön vagyunk”.

– Ez a főváros egyik legizgalmasabb része…

– …ahol az itt élők érdeklődnek a kultúra iránt, és áldoznak is rá. Nyugodtan mondhatom, hogy kialakult – és folyamatosan bővül – egy jól átlátható olvasói-vásárlói réteg. Izgalmas benne élni egy ilyen helyzetben, amikor naponta megtapasztalhatjuk, hogy az elégedett vásárlók mennyire kötődnek hozzánk, és a bolt híre miként terjed szájról szájra. Persze, vannak más könyvesboltok is a környéken, de mind speciális valamilyen szempontból, így mi is elférünk a palettán.

Pálvölgyi Viktor az Olvasók Boltjának vezetője

Pálvölgyi Viktor az Olvasók Boltjának vezetője

– Mekkora az Olvasók Boltjában azonnal elérhető könyvállomány?

– A Typotex Kiadó könyveiből mindent tartunk, hiszen ők a könyvesbolt fenntartói, van egy külön sarok a Holnap Kiadó könyveinek, a többi polcon pedig válogatott, minőségi könyvek találhatók: az aktuális magyar és világirodalom, tudományok, művészet és sok-sok gyerekkönyv.

– A hűséges vevőkörhöz – gondolom én – hozzátartozik egy kialakult ízlés és érték. Mik a jellemző trendek a Pannónia utca környékén?

– A gyerekkönyvek miatt rengeteg kismama megfordul nálunk, és ők hozzák a gyerekeket is. A másik fontos szegmens a magas minőségű, klasszikus és kortárs szépirodalom, és vannak, akik a Typotex Kiadó tudományos könyvei miatt jönnek ide, hiszen ezek egészen különleges szemléletet képviselve távol állnak a száraztól és a szájbarágóstól is.

– Létezik nálatok „aktuális sikerlista”?

– Persze, a weblapunkon is van ilyen, és a könyvesbolt közepén is kiemelt helyen jelennek meg azok a könyvek, amelyeket az emberek az adott időszakban nagyon keresnek, de arra törekszünk, hogy ennél szélesebb legyen a kínálatunk, s megtalálhassák az igazi „csemegéket” is. Az árukészletünkbe beletartoznak az olyan – gyakran kis kiadók által piacra dobott – különleges kötetek is, melyek kevésbé ismertek.

– Én magam nehezen kezelem a giga-könyvpalotákban rám zúduló információmennyiséget…

– Én sem szeretem, mert ott már azzal, hogy „minden szinten – szinte minden”, igazában lehetetlenné válik a tallózva keresgélés. Mi egy minőségi válogatást kínálunk minden témában.

 

– Mennyire árt egy fizikai térben található boltnak az internetes világ?

– Tavaly év vége felé megterveztük, és másfél-két hónapja elindítottuk webshopunkat az olvasokboltja.hu címen, ahol online is minden kapható, ami itt a boltban. Ugyanis aki nincs jelen a virtuális térben, az szinte nem látható.

– Legutóbb, amikor erre jártam, tematikusnak tűnt a kirakat berendezése…

– Valóban, oda szoktunk figyelni arra, hogy az utcáról betekintők rögtön észrevegyék, éppen milyen akciót tartunk. A következő kirakatunk júniusban, az Ünnepi Könyvhéthez kapcsolódóan szépirodalmi tematikájú lesz. Gyakran rendezünk gyerekeket és szüleiket megszólító kirakatot gyerekkönyvekkel, nyáron az utazás, nyaralás témáját dolgozzuk fel, illetve a tudományos könyveknek is szentelünk évente legalább 1-1 kirakatot.

01.olvasók boltja

– Mi az, amit nem nálatok kell keresni?

– Antikvár és idegen nyelvű könyvekkel a tér szűkössége miatt sem tudunk foglalkozni, de nem szívesen teszünk ki olyan könyveket sem, amelyek nem elég színvonalasak, illetve amelyek vonalasan valamelyik politikai oldal aktuális érdekeihez kötődnek.

– Az e-könyvek megjelenése miatt nem került veszélybe az Olvasók Boltja?

– Talán furcsa ebben a panaszkultúrájáról híres országban ilyet mondani, de a mi forgalmunk folyamatosan emelkedik, s nem mondhatom, hogy nem megy jól a szekér. Voltak eleinte aggodalmak az e-könyvek kapcsán, de nem érzékelünk ebből fakadó változást a nyomtatott könyvek piacán. Szerintem például a gyerekkönyveknél még jó sokáig nem fog nagy változást okozni az e-könyv. Talán a tudományos könyvek és az tankönyvek piacán már érzékelhető a változás, de Magyarországon ez nem ütött be annyira, mint az sokan várták, remélték, vagy éppen félték. Helye van az e-könyveknek az olvasás piacán, de azt gondoljuk, a papírkönyv soha nem megy ki a divatból!

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top