+ Történelem

Római kori bordélyházat építenek Szegeden 18+

A gyakran vulgáris szövegek – némelyikének magyar fordításait a látogatók is olvashatják majd – tartalmát leírja az egyik: Imádkozom, ó fal, hogy még nem roskadtál össze ennyi ocsmány felirat szörnyű terhe alatt.

A római kor erotikáját is bemutatják a június végén nyíló szegedi Pompeji-kiállításon, ezért a Fekete házban egy korabeli bordélyt idéző installációt is építettek.

Fogas Ottó múzeumigazgató a kizárólag 18 éven felüliek által látogatható tárlatrészt bemutató hétfői sajtótájékoztatón elmondta, a kiállítóhelyen egy bordélyház két szobáját alakították ki a feltárások során előkerült leletek alapján.

Pompejiben a kutatók szerint több bordélyház is üzemelt, azonban a legjelentősebb, a kizárólag ezzel a tevékenységgel foglalkozó Lupanaria volt. Ebben az emeletes épületben a földszinten és a felső szinten is külön szobácskákban, rendkívül puritán körülmények között fogadták az örömlányok kuncsaftjaikat: a néhány négyzetméteres kamrák berendezése mindössze egy kőből készült emelvény volt. A falakat – a prostituáltak egyfajta reklámjának számító – erotikus festmények díszítették. A vakolatba karcolva fennmaradtak az örömlányok nevei, szakterületei és a betérő vendégek üzenetekei is. A gyakran vulgáris szövegek – némelyikének magyar fordításait a látogatók is olvashatják majd – tartalmát leírja az egyik:

Imádkozom, ó fal, hogy még nem roskadtál össze ennyi ocsmány felirat szörnyű terhe alatt.

A tárlatra a nápolyi régészeti múzeum gyűjteményéből érkeznek a pompeji ásatások során előkerült erotikus témájú műtárgyak, melyeket Szombathelyről és a Nemzeti Múzeumból kölcsönzött, főként az 1. századból származó, Magyarországon előkerült római leletekkel egészítenek ki.

A Fekete házban kap helyet az egykori Pannónia provincia mindennapjait bemutató tárlat, és itt ismerkedhetnek meg az érdeklődők a gladiátorok világával is. A bemutatott leletek legérdekesebbike egy harcos díszsisakja, kar- és lábvértje lesz, melyből csupán néhány darab maradt fönn.

A Kultúrpalotában az ókori Pompeji politikai élete, fürdőkultúrája elevenedik meg csaknem százhúsz, a Nápolyból érkező műtárgy, történeti ereklye segítségével. A Kass Galériában pedig Pompeji és a Vezúv a magyar művészetben címmel az akadémista festészet remekeiből nyílik kísérőkiállítás.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top