+ Film

Hogyan rabolta el az izraeli titkosszolgálat Eichmannt?

A film Fritz Bauer frankfurti ügyész küzdelmét mutatja be a nemzetiszocialista diktatúra bűnöseinek felkutatásáért és felelősségre vonásáért, Adolf Eichmann esetére összpontosítva.

Átadták a hét végén Berlinben a német Oscar-díjnak is nevezett Német Filmdíjakat, a legtöbb elismerést egy nácivadász ügyészről szóló politikai krimi kapta.

Az állam kontra Fritz Bauer (Der Staat gegen Fritz Bauer) című alkotás a legjobb filmnek járó Arany Lola szobrocska mellett elnyerte a legjobb rendezés, a legjobb forgatókönyv, a legjobb férfi mellékszereplő és a legjobb jelmeztervező díját is.

A film Fritz Bauer frankfurti ügyész küzdelmét mutatja be a nemzetiszocialista diktatúra bűnöseinek felkutatásáért és felelősségre vonásáért, Adolf Eichmann esetére összpontosítva. A krimi fő történetszála arról szól, hogy a befolyásukat a második világháború utáni NSZK igazságszolgáltatásában és államigazgatásában megőrző nem kevés egykori náci által folyamatosan hátráltatott ügyész miként juttatta el információit Eichmannról börtönbüntetést kockáztatva az izraeli titkosszolgálatnak, amely végül Argentínában elrabolta és Izraelbe szállította a holokauszt legfőbb felelősei között számon tartott náci vezetőt.

A péntek este tartott díjátadó legnagyobb nyertese Lars Kraume rendezése mellett Laura Tonke, aki a legjobb női főszereplőnek és a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést is megkapta a Hedi Schneider steckt fest, illetve a Mängelexemplar című filmben nyújtott alakításáért.

A Német Filmdíjakat 66. alkalommal ítélték oda. A 2,9 millió euró összdíjazású elismerésekről a nagyjából 1700 színészt és filmes szakembert összefogó Német Filmakadémia dönt szavazással. A Lolának is nevezett díjat 19 kategóriában osztják ki.

A legjobb film, a legjobb gyerekfilm és a legjobb dokumentumfilm kategóriában a jelölteknek is jár pénzjutalom, 250 ezer, 125 ezer, illetve 100 ezer euró. A közpénzből finanszírozott Német Filmdíj a legnagyobb pénzjutalommal járó német kulturális elismerés, és a filmszakma állami támogatásának egyik legfontosabb eszköze.

 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Naki Vagyok szerint:

    Hiány pótló film. Talán ha napi 30 film készül a holocaustról.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top