+ Irodalom

Rábukkantak Rippl-Rónai Ady-portréjára

A képről eddig semmi információnk nem volt, most véletlenül bukkantak rá egy magángyűjteményben.

Rippl-Rónai József által készített Ady Endre-portréra bukkant a festő munkásságának egyik kutatója a napokban. Mivel eredeti Rippl-Rónai alkotás ritkán kerül elő, az esetet művészettörténeti szenzációnak tartja a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum.

rippl rónay ady

A költőt ábrázoló pasztellképet Horváth János egy erdélyi magángyűjteményben fedezte fel kutatómunkája során – mondta Lechner Judit, a Rippl-Rónai Múzeum múzeumpedagógusa. Rippl-Rónai barátja volt Ady Endrének, és arról már korábban lehetett tudni, hogy két ismert rajz mellett képen is megörökítette őt, de az alkotás sorsáról, hollétéről eddig nem volt információk.

A portrét a nagyközönség is megcsodálhatja: tulajdonosa hozzájárult ahhoz, hogy augusztus végéig kiállítsák a Rippl-Rónai Emlékházban és Látogatóközpontban. Lechner Judit kitért arra, hogy a kaposvári születésű és élete nagy részében ott is dolgozó festő nevéhez mintegy tízezer mű köthető. Az alkotások egy része az idők folyamán megsemmisült, számos kép Amerikába került, sok kép hollétéről pedig a mai napig semmit sem tudni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top