+ Tudomány

A most felfedezett szuperbaktérium nagy pusztítást végezhet

baktérium

A tudósok úgy vélik, aggasztó, hogy kimerült az antibiotikumok tárháza. A baktériumot a kolisztinnel szemben ellenállóvá tevő gént már azonosították.

Először fordult elő az Egyesült Államokban olyan baktériumfertőzéses esetet, amely a legerősebb antibiotikummal, a kolisztinnel szemben is ellenálló volt. A tudósok úgy vélik, aggasztó, hogy kimerült az antibiotikumok tárháza.

A BBC News pénteki beszámolója szerint a beteg egy 48 éves pennsylvaniai nő volt, aki végül felgyógyult, mert a fertőzését más antibiotikumokkal sikerült legyőzni.

A kolisztinezisztencia azonban így is jelentős horderejű, mivel ezt az antibiotikumot csak akkor alkalmazzák, ha más gyógyszerek már nem segítenek. Ezért az illetékesek arra a veszélyre figyelmeztettek, hogy a világ kifogyhat a hatásos antibiotikumokból.

A kolisztinrezisztenciát először Kínából jelentették 2015 végén. A tanulmány világszerte aggodalmat keltett, és az intenzív vizsgálat gyorsan kimutatott olyan baktériumokat, amelyek Európában és Ázsiában ellenállnak a kolisztinnek.

Az első amerikai esetnél a páciens húgyúti fertőzésével szemben bizonyult elégtelennek a kolisztin. A rezisztens baktériumot állatfarmokon és a szupermarketek polcain is megtalálták.

Az orvosok egyelőre nem tudják, hogyan kapta meg a beteg ezt a bakteriális fertőzést, mivel ritkán utazik, és Amerikában nem használják széles körben a kolisztint.

A baktériumot a kolisztinnel szemben ellenállóvá tevő gént már azonosították. Az mcr-1 gén gyors terjedésre képes a fajok között.

A tudósok szerint félő, hogy az antibiotikumoknak ellenálló szuperbaktériumok olyan fertőzéseket okozhatnak, amelyeket nem tudnak kezelni.

Minél többet foglalkozunk a gyógyszerrezisztenciával, annál jobban aggódunk. Egyes betegek számára már kiürült a gyógyszeres szekrény, az út végére érünk az antibiotikumokkal, hacsak nem lépünk sürgősen

– mondta Thomas Frieden, az amerikai járványügyi központ igazgatója.

 

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Károly Szabó szerint:

    Az orvostudomány rövid története
    – Fáj a ….

    Kr.e. 2000: Tessék, edd meg ezt a gyökeret!
    Kr.u. 1000: Az a gyöker pogány dolog, mondj el egy imát!
    Kr.u. 1850: Az az ima babonaság, idd meg ezt az elixirt!
    Kr.u. 1940: Az az elixir kígyóolaj, nem tesz jót, nyeld le ezt a pirulát!
    Kr.u. 1985: Az a pirula hatástalan, vedd be ezt az antibiotikumot!
    Kr.u. 2001: Az az antibiotikum nem természetes! Tessék, itt egy gyökér……

    Jó úton haladunk:-(

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top