+ Életmód

5 történelmi kincs, amit fenyeget a klímaváltozás

Pótolhatatlan történelmi és természeti kincsek válhatnak az enyészeté a klímaváltozás következtében

Éhínség, betegségek, elapadó természeti források – az emberiségnek mindezekkel szembe kell néznie, ha klímaváltozást nem sikerül megfékeznie, vagy legalábbis lassítania. Az UNESCO frissen megjelent beszámolója szerint azonban a klímaváltozás egy újabb aggasztó következményére is gondunk kell, hogy legyen, ugyanis sok történelmi-kulturális kincs semmisülhet így meg.

Tekintve, hogy sok kulturális kincs statikus és mozdíthatatlan, így azok szükségszerűen és eloldozhatatlanul kötődnek környezetükhöz, aminek megváltozása különösen sebezhetővé teszi ezeket.

A százoldalas tanulmány több kontinensről gyűjtötte össze azokat a kulturális (legyen az történelmi vagy természeti) kincseket, amelyeket leginkább fenyeget a klímaváltozás. Íme öt olyan, amelyben nem sokáig gyönyörködhet az emberiség, hacsak nem tesz sürgősen valamit.

  • Stonehenge (Wiltshire, Nagy-Britannia)

stonenge2

Mi veszélyeztetheti ezeket hatalmas kőtömböket? Az UNESCO válasza meglepő: vakondokok. Az egyre melegebb nyaraknak köszönhetően elszaporodó rágcsálók ugyanis úgy tönkreteszik a talajt, hogy már most komoly gondokat okoznak a térségben. Ez pedig a Stonehenge-t sem hagyja érintetlenül. Ha ez így folytatódik, esélyünk sem lesz a rejtély megoldására.

  •  Rapa Nui Nemzeti Park (Húsvét-szigetek, Chile)

rapa nui

A Húsvét-szigetek rejtélyes kőfejei is súlyosan károsodhatnak a klímaváltozás következtében, ugyanis az egyre magasabb hullámok már most elkezdték korrodálni a szobrokat, amelyekről a mai napig nem tudjuk, milyen célt szolgáltak, illetve mit is jelentenek.

  • Felipe-erőd (Cartagena, Kolumbia)

Castillo-SanFelipe6

Kolumbia legfőbb turisztikai látványossága, a spanyol gyarmatosításból fennmaradt Castillo San Felipe de Barajast elnyelheti az egyre növekvő vízszintű Csendes-óceán. Ami azon túl, hogy nagy veszteség volna az emberiség számára, végérvényesen betenné a kaput az így is elképesztő szegénységgel küszködő régiónak.

  • Velence (Olaszország)

venice-lagoon-1

Az előbbihez hasonlóan, az emelkedő vízszint fokozottan veszélyezteti az olasz várost. Annak ellenére, hogy Velence kétségbeejtő helyzetének hosszú évek óta tanúi vagyunk, mintha egy arasszal se jutottunk volna közelebb ahhoz, hogy megóvjuk az egykor szebb napokat is látott várost.

  • Szabadság-szobor (New York, USA)

afternoon capture of new york midtown

A 46 méter magas és 204 tonna tömegű szoborról azt gondolnánk, képes ellen állni a mostoha időjárásnak. Ugyanakkor az már 2013-ban, a Sandy-hurrikán után világossá vált, ilyen és ehhez hasonló viharok súlyos károkat képesek okozni a Liberty Islanden álló monstrumnak. Az UNESCO tanulmánya pedig fölhívja rá a figyelmet, hogy a térségben egyre több és egyre erősebb viharokra lehet számítani a jövőben. Olyanokra, amik súlyos veszélyeztetik a szobor sorsát.

 

 

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top