+ művészet & politika

Újabb művész mondta le a koncertjét a nevetséges törvény miatt

Egyre több világhírű zenész tiltakozik a mosdóhasználatot szabályozó törvény ellen.

Ez év februárjában lépett hatályba Észak-Karolinában a nyilvános helyiségek biztonságáról szóló törvény (általánosan elterjedt nevén, House Bill 2), amely korlátozni kívánja a transzneműek nyilvános WC-használatát, így a koedukált illemhelyiségek kialakítását is.

Az utóbbi hetekben egyre több világhírű zenész mondta le észak-karolinai fellépését, ezzel tiltakozva a déli államban hozott törvény ellen. Bruce Springsteen és Ringo Starr után tegnap a komolyzenei élet egyik meghatározó alakja, Itzhak Perlman, hegedű virtuóz is lemondta az Észak-Karolinai Filharmonikusokkal tervezett közös koncertjét.

itzhak perlman

Amint azt saját Facebook-oldalán közzétette, mindig is felszólalt a testi fogyatékkal élőkkel szembeni diszkrimináció ellen, és mindig kiállt azért, hogy az emberek egyenlő bánásmódban részesüljenek. Perlman, aki gyerekkorában poliótól szenvedett, gyakran fellépett kerekesszékben is, ezzel irányítva a figyelmet fogyatékkal élők helyzetére. Az észak-karolinai főügyészre hivatkozva Perlman kijelentette, tökéletesen egyet ért vele abban, hogy a törvény a „polgárok méltóságáról és a nekik kijáró tiszteletről szól”, ezért a hegedűművész nem is hajlandó addig fellépni Észak-Karolinában, amíg azt vissza nem vonják.

A House Bill 2 ugyanakkor nem csak az egyenlő bánásmódra ügyelő polgárok szemét szúrja, de amellett, hogy kérdéses, mennyire egyeztethető össze a szövetségi törvényekkel és így az alkotmánnyal, a törvény kidolgozatlansága az igazságszolgáltatás helyzetét sem könnyíti meg: ugyanis nem csak arról nem rendelkezik a törvény, hogy miként sújtja az azt áthágókat, de arról sem, milyen eszközökkel tartathatja be a rendőrség. A társadalmi felháborodás mellett így azonnal közröhej tárgyává vált a törvény, és ezzel együtt az észak-karolinai törvényhozás is.

A felmerülő problémákat jól szemlélteti az alábbi, WC-őröknek készült „oktató videó” is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top