+ Film

Almodóvar elbagatellizálná az offshore-botrányát

Pedro Almodóvar

Kínos magyarázkodásba kezdett az Oscar-díjas filmrendező Cannes-ban.

Pedro Almodóvar, a 69. cannes-i filmfesztiválon, Julieta című filméjének bemutatója előtt próbálta meggyőzni az újságírókat arról, tulajdonképpen figyelemre sem volna érdemese az ő panamai offshore-botrányban betöltött szerepe.

A nevem és a testvéremé a legkevésbé fontos nevek, amelyek megjelennek a panamai dokumentumokban. Ha a panamai dokumentumokból film készülne, akkor még a stáblistán sem szerepelnénk, nem is lennénk benne a filmben.

Az Oscar-díjas filmrendező áprilisban Spanyolországban, ahol már bemutatták legújabb alkotását, lemondta a promócióban való részvételét, miután az ő és testvére neve is felbukkant a panamai offshore-cégek tulajdonosai között, akiknek listája a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából szivárgott ki.

A filmrendező és producer testvére, Agustín neve a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Glen Valley Corporation nevű, 1991 és 1994 között létező céggel kapcsolatban került nyilvánosságra, de a dokumentumokból az nem derült ki, hogy rendelkezett-e tőkével a bejegyzett cég.

panama leaks

A filmrendező a Le Monde című napilapnak adott interjúban elmondta, hogy ő nem tudott az egész ügyről semmit, mert soha nem foglalkozott még a filmjei pénzügyi kérdéseivel sem. Az 1980-as évek óta közös produkciós cége van a testvérével, az El Deseo, amelyben Agustín képviseli mindkettejüket. Pedro Almodóvar szerint testvére „hibát követhetett el, amikor egy pénzügyi tanácsadó által hagyta magát meggyőzni”.

Augustín Almodóvar egyébként az offshore-botrány kirobbanásakor kiadott közleményében minden felelősséget magára vállalt. Azt írta, akkoriban még tapasztalatlan volt a családi vállalkozásban és tanácsadók javasolták, hogy a külföldi terjeszkedéshez jó megoldás lehet a panamai cég. Ugyanakkor arról is biztosította a közvéleményt, hogy mindketten teljesítik minden adókötelezettségüket Spanyolországban.

emma watson

Nem az Almodóvár-testvérek az egyetlenek a filmes élvonalból, akiket érint a nemrégiben kirobbant panama-botrány. A napokban derült fény arra, hogy a kiszivárgott, több mint 200 ezer offshore számlát tartalmazó listán a Harry Potter-filmek egykori sztárja, Emma Watson neve szintén szerepel. Ő a spanyol testvérpárhoz hasonlóan tagadta, hogy bármiféle adóelkerülési szándékkal nyitott volna számlát a Brit Virgin-szigeteken.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top