+ Zene

50 éves lett a világ legcsodálatosabb poplemeze – hallgasd meg!

beach boys

Ez a lemez csinált Brian Wilsonból öntörvényű zsenit, még a Beatles munkásságára is komoly hatással volt – talán még a Bors Őrmestert sem csinálták volna meg, ha nincs Pet Sounds.

Ez a lemez emelte Brian Wilsont a popzene legnagyobb zsenijei közé, és még a Beatles munkásságára is komoly hatással volt – talán még a Bors Őrmestert sem csinálták volna meg, ha nincs a Pet Sounds.

Pontosan 50 évvel ezelőtt jelent meg a Beach Boys Pet Sounds című lemeze, ami a modernkori popzene egyik fordulópontja. Eddig a lemezéih a Beach Boys megbízható slágerzenét szállított, azonban 1966 környékén valami kezdett megváltozni. Persze a slágerek nem maradtak el ezúttal sem, de a Pet Sounds óriási műgonddal és gazdag hangszereléssel készített lemez volt, Brian Wilson éppen ezért nem is turnézott tovább zenekarával, hanem teljesen rákoncentrált arra, hogy időtálló munkát hozzon létre.

A küldetés sikerült, ugyan a Beach Boys albumának egyik fő ihletője a Beatles akkoriban megjelent Rubber Soul című lemeze volt, Wilson elég szabadon értelmezte a hatásait és a Beatles bűvköréből kiszabadulva egy igazi mesterművet készített. Nem véletlen, hogy George Martin, a Beatles producere is azt állította, hogy a Pet Sounds nélkül talán sosem készült volna el a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band című Beatles-album, ami a következő évben jelent meg és szintén komoly hatást gyakorolt a popzenére.

A Pet Sounds jelentőségéről oldalakon át lehetne zengeni, de a legjobban úgy jársz, ha meg is hallgatod:

https://www.youtube.com/watch?v=tuubYlxYcBQ

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top