+ Film

Zaklatással vádolja Woody Allent nevelt lánya és fia

Ronan Farrow írásában általánosságban is bírálta a médiát, amely szerinte összejátszik a szexuális zaklatások áldozatainak elhallgattatására, miközben engedi szóhoz jutni az elkövetőket.

Ronan Farrow a The Hollywood Reporterben megjelent cikkében a média felelősségére hívja fel a figyelmet, amiért nem gyakorol nyomást apjára, Woody Allenre, akiről nevelt lánya, Dylan azt állította, hogy kislány korában szexuálisan zaklatta.

Az újságíró Ronan Farrow szerdán, pár órával a cannes-i filmfesztivál megnyitása előtt szólalt meg ismét az ügyben, hangsúlyozva, hogy apja most ismét reflektorfényben áll, mivel Café Society című filmjével kezdődik a nemzetközi mustra, de a sajtó továbbra sem teszi fel neki a kényes kérdéseket a három évtizeddel ezelőtt történtekkel kapcsolatban.

Írásában általánosságban is bírálta a médiát, amely szerinte összejátszik a szexuális zaklatások áldozatainak elhallgattatására, miközben engedi szóhoz jutni az elkövetőket.

Először 1992-ben hangzott el a gyanúsítás, hogy a filmrendező szexuálisan zaklatta nevelt lányát, akit Mia Farrow-val együtt fogadott örökbe. Allen tagadta a vádakat, és az 1993-ban folyatott nyomozás vádemelés nélkül zárult.

Ronan Farrow szerint apját „a belenyugvás kultúrája” veszi körül, és cikkében azzal vádolta az újságokat, hogy nem foglalkoztak a nővére állításaival. Mint írta: ez a „bűntelenség és a csend” médiakultúrája, amely idén tovább folytatódik Cannes-ban is.

A kényes téma egyébként a Café Society szerdai cannes-i sajtóértekezletén sem merült fel, ahol Woody Allen és színészei, valamint az operatőr Vittorio Storaro válaszoltak az újságírók kérdéseire.

Ez a hallgatás nem csupán helytelen. Azt üzeni az áldozatoknak, hogy nem éri meg a szenvedés, amit azzal vállalnak, hogy kiállnak. Ez az üzenet arról szól, hogy kik vagyunk mi, mint társadalom, mit nézünk el, kit hagyunk figyelmen kívül, ki számít és ki nem

– fogalmazott Farrow. Úgy vélte, Dylan estében is az történt, hogy a befolyásos embert körülvevő PR-gépezet elnyomta az áldozat hangját, ahogy ez a Bill Cosby-ügyben is zajlott eleinte.

A The Guardian brit napilap emlékeztetett arra, hogy Woody Allen két éve, amikor a The New York Times amerikai napilapban írt az ügyről, és ismételten tagadta a vádakat, megfogadta, hogy többé nem szólal meg Dylan állításával kapcsolatban.

Dylan 2014-ben fordult a sajtóhoz azt követően, hogy Allen Golden Globe-díjat kapott életművéért. A The New York Timesban kiadott nyílt levelében először vádolta meg apját a nyilvánosság előtt. Azt állította, hogy gyerekkorában – abban az időszakban, amikor Allen és Mia Farrow szétválásuk miatt éppen a gyerekek elhelyezése felett csatáztak – nevelőapja szexuálisan molesztálta őt.

A cannes-i filmfesztivál megnyitóján a meghökkent közönség előtt Laurent Lafitte francia humorista Roman Polanski ügyére utalva sütött el egy viccet Woody Allen rovására. Allen egy csomó filmet rendezett már világszerte, sőt a legutóbbit Amerikában, pedig még csak el sem ítélték szexuális erőszak miatt – mondta.

Allen a film bemutatását ünneplő csütörtöki fogadáson, amelyre fia cikkének közlése miatt nem hívták meg a The Hollywood Reportert, elmondta, hogy nem bántotta meg a vicc. Amikor pedig Julie Miller a Vanity Fairtől arról kérdezte, hogy mit szól a THR-ben megjelent cikkhez, megismételte, hogy nem olvas róla megjelent cikkeket, kritikákat, az interjúit sem olvassa el. Egyébként pedig a munka köti le, nem foglalkoztatja az ügy, amelyről már mindent megírt annak idején a The New York Timesban, és ahogy akkor leszögezte, nem szólal meg többé erről, mert annak sohasem lenne vége.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top