+ művészet & politika

Legutóbb részegen állította ki a koronázási ékszereket az államfő

A kamra legutóbbi ünnepélyes kinyitása 2013 májusában botránnyal végződött. Milos Zeman államfő, aki a kiállítás hivatalos megnyitója előtt az orosz nagykövetség fogadásán vett részt, a koronázási ékszerek kamrájába érkezve észrevehetően fáradtnak látszott és dülöngélt.

Prágában vasárnaptól két hétig újra megtekinthetőek a cseh koronázási ékszerek,  köztük azok legértékesebb darabja, a Szent Vencel-korona.

A kiállítást IV. Károly német-római császár és cseh király születésének 700. évfordulója alkalmából rendezték meg a Hradzsin Ulászló-termében, amelynek díszei között a falon a magyar királyi címer is megtalálható együtt a cseh királyi címerrel.

A kiállítás Milos Zeman államfő döntése alapján ingyenesen tekinthető meg. Annak megnyitására már kora reggel hosszú sorok vártak. A cseh koronázási ékszereket – a királyi koronát és a reneszánsz ékszereket – csak rendkívüli alkalmakkor láthatja a nagyközönség. Legutóbb 2013 májusában, Milos Zeman államfő hivatalba lépése alkalmából állították ki. Tíz nap alatt a kincseket 31 ezer ember tekintette meg, bár a napi látogatók számát korlátozták.

A Szent Vencel-koronát IV. Károly készíttette cseh királlyá koronázására, amelyre 1347. szeptember 3-án került sor. A koronázási ékszerek többi darabja újabb keletű.

A cseh koronázási ékszereket a Szent Vitus-székesegyházban, a koronázási ékszerek kamrájában őrzik. A kamrához az államfőnek, a miniszterelnöknek, a prágai érseknek, a cseh parlament két háza elnökének, a Szent Vitus-székesegyház dékánjának és a prágai főpolgármesternek van egy-egy kulcsa. A helyiség csak együttesen a hét kulccsal nyitható ki.

Ezúttal csütörtökön délután emelték ki a koronázási ékszereket. Szent Vencel koronáját már szombaton a Szent Vítus székesegyházban láthatták azok, akik részt vettek a IV. Károly emlékére celebrált misén. Az ünnepségen Milos Zeman államfő is megjelent, aki rövid beszédben méltatta a nagy uralkodó érdemeit.

A kamra legutóbbi ünnepélyes kinyitása 2013 májusában botránnyal végződött. Milos Zeman államfő, aki a kiállítás hivatalos megnyitója előtt az orosz nagykövetség fogadásán vett részt, a koronázási ékszerek kamrájába érkezve észrevehetően fáradtnak látszott és dülöngélt. Hivatalosan ezt betegséggel, vírussal magyarázták. Miroslava Nemcová, a képviselőház akkori elnöke azonban azt állította, hogy Zeman lehelete alkoholszagú volt.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top