+ művészet & politika

A tatár énekesnő győzelme lángra lobbantotta az orosz-ukrán vitát

A 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál legyen Szevasztopolban, társszervezői pedig a NATO és az ukrán fegyveres erők legyenek. Ideje máris hozzálátni a fesztivál előkészítéséhez – mondta Volodimir Vjatrovics.

Több ukrán vezető politikus, köztük Petro Porosenko elnök is gratulált vasárnap az Ukrajnát képviselő krími tatár énekesnő, Jamala (Dzsamala) győzelméhez a 61. Eurovíziós Dalfesztiválon, amelynek döntőjét szombaton késő este rendezték Stockholmban. Oroszországban viszont tisztességtelennek nevezték az ukrán győzelmet.

A 32 éves énekesnő rekord nagyságú pontszámmal nyerte meg a svéd fővárosban megrendezett versenyt a krími tatárok 1944-es sztálini kitelepítéséről szóló dalával.

Az ukrán államfő a Twitteren közzétett üzenetében azt írta, hogy az énekesnő hangjával az egész ukrán nép nevében szólt:

Győzött az igazság, mint mindig!

Bravó, Jamala, te vagy a legjobb!

– gratulált az énekesnőnek szintén a Twitteren Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök.

Olekszandr Turcsinov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője üdvözletében sürgette, hogy egy év múlva, amikor Ukrajnában rendezik meg az Eurovíziós Dalfesztivált, az ország semmiben se maradjon el bármely más európai főváros mögött.

El kell érnünk, hogy a hozzánk érkező vendégek semmi különbséget ne érezzenek Kijev és Stockholm, vagy bármely más európai város között. Az idei esztendőnek a változások és a győzelem évének kell lennie országunkban

– hangoztatta a befolyásos testület vezetője.

Refat Csubarov, a krími tatárok szervezetének, a medzslisznek száműzetésben élő elnöke, az ukrán parlament tagja minden ukrán állampolgárt és az ország valamennyi támogatóját üdvözölte Jamala eurovíziós győzelme alkalmából, és köszönetet mondott mindenkinek, aki az énekesnőre szavazott.

Tanúi lettünk annak, hogy hihetetlenül sokan vannak azok, akik őszintén tisztelik Jamala tehetségét, támogatják Ukrajna függetlenségét és a krími tatár nép szövetségesei. Egy csodálatos napon majd valamennyien összegyűlünk az orosz megszállóktól felszabadított Krímben, az ősi és dicsőséges Bahcsiszaraj városában. Most egy lépéssel közelebb jutottunk ehhez a naphoz.

A közösségi portálokon a győztes énekesnőnek gratulálók közül sokan vetették fel az ötletet, hogy a jövő évi dalfesztivált a Krím félszigeten kell megrendezni, és az Oroszország által önkényesen bekebelezett területnek addigra vissza kell kerülnie ukrán fennhatóság alá.

A 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál legyen Szevasztopolban, társszervezői pedig a NATO és az ukrán fegyveres erők legyenek. Ideje máris hozzálátni a fesztivál előkészítéséhez

– fogalmazott Volodimir Vjatrovics, az ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének igazgatója a Facebook közösségi oldalon közzétett bejegyzésében.

Marija Kolezsnyikova, az orosz parlament kulturális bizottságának elnökpárti tagja ezzel szemben úgy vélekedett, hogy a dalfesztiválon „tisztességtelen” döntés született. Szerinte ha csak a közönségszavazatok számítottak volna, az orosz versenyző Szergej Lazarjev nyeri a versenyt. A végeredmény a nemzeti zsűritagok pontszámának és a tévénézők szavazatainak az összeadásával alakult ki, ami alapján az orosz énekes a harmadik helyen végzett.

Franc Klincevics az orosz parlament védelmi és nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke rendkívül nyugtalanító jelzésnek nevezte Jamala győzelmét, ami szerinte egyértelműen politikai döntés volt. Úgy vélekedett, hogy a dalversenyt már most átszőtte a politika, és még jobban átpolitizálódik a következő évben, amikor Ukrajnában tartják meg. Kétségét fejezte ki a tekintetben, hogy érdemes-e Oroszországnak a továbbiakban részt vennie a nemzetközi versenyben.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top